Laatste nieuws:

, 5 april 2024 11:57

Hydraulische dempers versnellen valtest rolstoelen

MEYRA GmbH is een wereldwijd toonaangevende producent van kwalitatief hoogwaardige rolstoelen. Tobias Ridder werkt op de afdeling maatwerkproductie van de rolstoelfabrikant en is student aan het Felix-Fechenbach-Berufskolleg in het Duitse Detmold. Samen met medestudenten Arne Hankemeier en Julian Raimann heeft hij een valtestbank voor rolstoelen ontwikkeld.

De valtestopstelling voor het testen van de stabiliteit van rolstoelen.'
De valtestopstelling voor het testen van de stabiliteit van rolstoelen.
Rechts
1/5
De valtestbank is een afstudeerproject en vooral bedoeld is om de belastbaarheid van nieuwe modellen te testen. Het testapparaat is zo ontworpen dat elke te testen rolstoel met het maximaal toegestane gewicht wordt beladen en op de testbank wordt gereden. De rolstoel wordt vervolgens pneumatisch door een grijper opgehesen. Daarna valt hij na het bereiken van een vooraf bepaalde hoogte naar beneden.

Hydraulische stootdempers

Om de kracht op de botsingsplaat van het hefmechanisme te dempen en de constructie als geheel te beschermen, overwogen de drie technici om stootdempers te monteren. Doel was tenslotte niet alleen om de stabiliteit van de rolstoelen te bewijzen, maar ook moest worden aangetoond dat de testapparatuur stevig is en niet al na een paar cycli gerepareerd hoeft te worden. Een ander argument voor de hydraulische dempingselementen was dat ze dankzij hun lineaire karakteristieken geen terugslageffecten hebben. Dit zorgt ervoor dat de toch al tijdrovende droptest niet nog langer duurt.

Sneller testen

"Dankzij een presentatie van ACE Stoßdämpfer GmbH, die we als onderdeel van onze lessen konden bijwonen, wisten we dat stootdempers niet alleen qua dempingseigenschappen geschikt zijn, maar er ook voor zorgen dat de tests sneller verlopen dan bijvoorbeeld bij demping met stalen veren of rubberen buffers", herinnert Hankemeier zich.
Via de homepage van ACE kunnen dempers worden doorgerekend en besteld. De studenten namen contact op. De sales engineers van ACE bevestigden niet alleen hun calculatiedata, maar stuurden ze ook nog gratis vier kleine stootdempers type MC25EUM.

Peulenschil

De MC25EUM-dempers zijn verkrijgbaar in uitvoeringen met en zonder rolmembraan en zijn leverbaar in instelbare en zelfinstellende varianten. De studenten maakten gebruik van zelfinstellende types. De massieve behuizing van de dempers is gemaakt uit één stuk en is gevuld met temperatuurstabiele olie. Bovendien hebben ze een geïntegreerde vaste aanslag. De gebruikte modellen zijn geschikt voor een energieabsorptie van 2,8 Nm/slag met een slag van 6 mm.

De integratie van de vier componenten van ACE was uiteindelijk een peulenschil, zegt Hankemeier. "Met behulp van de fijne schroefdraad konden we de demper exact instellen en dankzij de borgmoer precies in de vooraf ingestelde positie houden. De dempers vangen de toegestane belasting betrouwbaar, stil en snel op en vervullen hun doel volledig. Op een klein oppervlak kan een grote belasting bijna geruisloos en zonder terugslag worden afgeremd.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (8)

28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
19 juni 2024 - Metaal Katthedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden