Laatste nieuws:

, 23 april 2024 10:41

Waterstofsensor en ‘grijpkit’ winnen Hermes-awards Hannover Messe

De 2D Grasping Kit van Schunk heeft de Hermes Award 2024 gewonnen. De applicatiekit heeft de prijs vooral te danken aan het gebruik van AI in de oplossing. De Hermes Startup Award gaat dit jaar naar Archigas. De startup een heeft compacte, vochtbestendige sensor ontwikkeld voor een snelle, nauwkeurige en betrouwbare meting van het waterstofgehalte in gasmengels.

Schunk ceo Kristina I. Schunk en cto Timo Gessmann, met de Hermes Award 2024 voor de 2D Grasping Kit. (Foto: Deutsche Messe / Rainer Jensen)'
Schunk ceo Kristina I. Schunk en cto Timo Gessmann, met de Hermes Award 2024 voor de 2D Grasping Kit. (Foto: Deutsche Messe / Rainer Jensen)
Rechts
1/2

De 2D Grasping Kit maakt picken en hanteren mogelijk van willekeurig gerangschikte en niet-gepositioneerde onderdelen van bijvoorbeeld een toevoerband of uit een tray. Hierdoor kunnen repetitieve sorteer- of logistieke taken met weinig moeite worden geautomatiseerd. De kit bestaat uit een camera met lens, een industriële PC van Schunk zelf, AI software en een toepassingsspecifieke grijper.

AI-gebaseerde modellering

Het innovatieve karakter zit in de generieke, AI-gebaseerde modellering van componentvarianten en de overdracht naar een kleinere trainingsdataset. De software gebruikt de interferentiecontouren van de grijpervingers en het eerder in de software gedefinieerde werkstuk, om te berekenen hoe het werkstuk in het gedefinieerde werkgebied botsingsvrij kan worden opgepakt. De botsingsvrije grijperpositie en naderingspunten worden binnen enkele seconden automatisch berekend en naar de robot overgedragen.

'Uitdagingen van morgen'

"Automatisering is de sleutel tot de toekomst voor de bevoorrading van mensen en industrie in ons land. Alleen met duurzame innovaties, vooral op het gebied van productie en logistiek, kunnen we de economische en sociale uitdagingen van morgen met succes aan", zegt juryvoorzitter prof. dr.-ing. Holger Hanselka, president van de Fraunhofer-Gesellschaft. "Behalve het gebruiksgemak was vooral de robuustheid van de ontwikkeling voor veel van de opkomende automatiseringsoplossingen een doorslaggevende factor bij onze beslissing om de 2D- Grasping Kit te selecteren voor deze prijs."

Startup-prijs

De Hermes Startup Award gaat jaarlijks naar een bedrijf dat jonger is dan vijf jaar met een product of de oplossing dat een bijzonder hoog niveau van technologische innovatie vertoont. Dit jaar is de prijs voor Archigas uit Rüsselsheim in Duitsland. Het bekroonde product is een compacte, vochtbestendige sensor voor een snelle, nauwkeurige en betrouwbare meting van het waterstofgehalte. Het sensorprincipe is gebaseerd op een geavanceerde thermische geleidbaarheidsmeetfunctie op een microchip, ontwikkeld in samenwerking met de RheinMain University of Applied Sciences. Met de ontwikkeling van de sensor levert Archigas een bijdrage aan een veilige productie, opslag en gebruik van waterstof.

‘Absoluut cruciaal'

"Waterstoftechnologieën spelen een centrale rol in de transformatie van de industrie naar duurzaamheid en zijn een kernelement van het energiesysteem van de toekomst. Om hun potentieel volledig te benutten, is het absoluut cruciaal om innovatieve ideeën snel om te zetten in concrete toepassingen. Start-ups zoals Archigas spelen hierbij een sleutelrol", stelt Hanselka, "De baanbrekende technologie die Archigas heeft ontwikkeld, valt op door haar ultracompacte afmetingen, robuuste ontwerp, snelle meetmogelijkheden en het brede scala aan potentiële toepassingen waarvoor ze kan worden gebruikt. Archigas is een perfect voorbeeld van de innovatiegedreven bedrijven die de weg banen naar de realisatie van de waterstofeconomie."

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden