Laatste nieuws:

IJMUIDEN, 12 december 2016 11:29

Sensor meet impact aanmeren bulkcarriers (video)

Op twee enorme lichterpalen in de haven van IJmuiden zijn draadloze sensoren geplaatst. Het Amsterdamse bedrijf 30MHz meet de impact van het aanmeren van bulkcarriers en monitort 24 uur per dag en zeven dagen per week de conditie van de palen.

(Foto: Eveline Renaud)'
(Foto: Eveline Renaud)
1/1

30MHz kreeg de opdracht van Havenbedrijf Amsterdam dat met de sensoren het beheer van de infrastructuur verder verbetert. 30MHz voorziet een sterke toename van het gebruik van draadloze sensoren in havens.

Lichteren

In IJmuiden wordt de lading van bulkcarriers die te diep steken voor de sluizen en het Noordzeekanaal overgebracht naar kleinere schepen. Die liggen tijdens dit zogenoemde ‘lichteren’ aan twee lichterpalen. Daarop zijn sensoren geplaatst die alle bewegingen registreren en vastleggen in een grafiek. Van elk moment in die grafiek kan een 3d-beeld van de lichterpaal worden getoond. De door de sensoren vergaarde gegevens worden real time visueel gemaakt op een dashboard. In geval van een ongewone beweging wordt die meteen gemeld bij de afdeling beheer en onderhoud van het havenbedrijf.

Stroomvoorziening sensoren

In de voorbereidingsfase van het project zag 30MHz zich voor diverse problemen gesteld die samen met innovatiedeskundigen van Havenbedrijf Amsterdam zijn opgelost. Zo gebruikt men vanwege het ontbreken van een vaste stroomverbinding accu's en batterijen die slechts eenmaal per jaar hoeven te worden vernieuwd. Dat is met het oog op de situering van de lichterpalen in open en vaak ruw water van groot belang.

Communicatie-optimalisatie

Ook was het een uitdaging om een optimale beschikbaarheid van de door de sensoren vergaarde informatie te kunnen garanderen. Het havenbedieningscentrum in IJmuiden kreeg een gateway die communiceert met de twee lichterpalen. Dat kan mede dankzij de plaatsing van speciale antennes op de palen en ook op twee boeien die daar vlakbij liggen. Daardoor is een optimaal signaal zelfs als een aangemeerde bulkcarrier in de weg ligt mogelijk. Verder werd materiaal gebruikt dat onder vaak barre omstandigheden (wind, zout, meeuwenpoep, stof en zon) tegen een stootje kan.

Sensormetingen

De sensoren meten hoe ver bij het aanmeren een rubberen bumper die aan de palen is bevestigd wordt ingedrukt. En ook in welke mate het schip de palen opzij of naar achteren duwt. Op basis van de door de sensoren geleverde informatie kan worden besloten tot aanpassing, herstel of vervanging. Dat laatste is mede met het oog op vaak lange levertijden van belang.

Tijdswinst

Volgens Joost Zuidema, projectleider sensoren New Business van Havenbedrijf Amsterdam past het gebruik van sensoren in het verduurzamen van de haven: “De haven wil steeds sneller, schoner en slimmer zijn en daar dragen sensoren aan bij. Het beheer en onderhoud van de lichterpalen kost nu minder tijd. We hoeven er niet steeds naartoe te varen om te kijken of alles goed gaat. De palen melden ons wat hun status is. Ook verbetert deze techniek de bedrijfsvoering, want schepen kunnen nóg beter aanmeren waardoor de kans op verstoring verder afneemt.” Havenbedrijf Amsterdam oriënteert zich op een bredere toepassing van sensoren.

Steeds meer sensoren

Jurg van Vliet, CEO van 30MHz ziet zowel binnen als buiten de maritieme sector volop kansen voor de zich razendsnel ontwikkelende sensortechnologie: “Sensoren zijn ook bruikbaar bij het realiseren van zogenoemde kademonitoring. Met behulp daarvan kunnen binnenvaartschippers ruim voordat ze een haven bereiken zien waar een aanlegplaats beschikbaar is en die vast reserveren. Sensortechnologie stelt bedrijven in staat om op een efficiënte en duurzame manier data uit de fysieke wereld optimaal te inventariseren en te interpreteren. Met de informatie die dat oplevert verbeter je de bedrijfsvoering.”

bron: ANP

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden