Laatste nieuws:

, 17 april 2024 09:08

Een PLC of een embedded controller?

Traditioneel wordt de besturing van een apparaat met een PLC opgebouwd. Dat werkt uitstekend omdat bij een prototype en kleine series flexibiliteit belangrijker is dan de kosten. Wordt het apparaat daarna in grotere aantallen (100+) per jaar gemaakt, dan is er een flink kostenvoordeel te behalen wanneer de besturing als een embedded systeem wordt herontwikkeld. Laat je het financieel voordeel liggen, puur uit gemak of onwetendheid of kies je voor een custom PLC met gebruiksgemak en lage kosten?

Een PLC-programma volgens IEC61131-3 is niet te gebruiken in een embedded controller, maar moet in C/C++ worden opnieuw worden ontwikkeld.'
Een PLC-programma volgens IEC61131-3 is niet te gebruiken in een embedded controller, maar moet in C/C++ worden opnieuw worden ontwikkeld.
1/1

Een oplossing met een PLC wordt opgebouwd uit vooral standaard onderdelen. Dus ook standaard sensoren, motoren met bijbehorende aanstuur elektronica en natuurlijk de PLC zelf met de benodigde I/O en convertermodules om alles aan te sluiten. Een PLC heeft als voordeel dat voor de meest uiteenlopende sensoren en actuatoren een interface beschikbaar is. Het is dus altijd wel aan te sluiten.Maar zeker wanneer verschillende interfaces nodig zijn, lopen de kosten op. Bovendien moet het geheel ook in een kast worden gebouwd en bedraad. Die arbeidskosten en de maat van de kast moeten ook in overweging genomen worden. Vervolgens wordt de PLC geprogrammeerd met ladderdiagrammen en functieblokken volgens IEC61131-3.

Embedded besturing

Net als bij een PLC zorgt een embedded besturing voor de aansluiting van de inputs en outputs en voor de rekenkracht van de besturing. Maar door alle benodigde elektronica en aansluitingen op één printplaat op te nemen, zijn de kosten van deze oplossing veel lager dan van een standaard PLC. Dat verschil wordt extra groot wanneer bijzondere sensoren nodig zijn, waarvan de interface duur is. Ook kunnen motorsturingen worden geïntegreerd , waarvan de prijs van vaak ver boven de 100 euro liggen. Waar de gemiddelde prijs van een PLC-oplossing met alle interne bedrading al snel tussen de 500 en 1000 euro ligt, zijn de kosten voor een embedded besturing eerder tussen 250 en 500 euro.

PLC-programma niet geschikt

Maar om tot dit grote prijsverschil te komen, moet de elektronica én het besturingsprogramma (in de taal C/C++) op de embedded controller ontwikkeld worden. Het reeds ontwikkelde PLC-programma is dus niet geschikt en moet daarom opnieuw ontwikkeld worden terwijl ervaren programmeurs voor C/C++ veel moeilijker te vinden zijn dan PLC-programmeurs.Het opnieuw ontwikkelde besturingsprogramma  zal nu ook nieuwe kinderziektes bevatten. Het oplossen daarvan kost veel tijd van uw eigen personeel hetgeen de leveringen vertraagd. Sommige van die ‘bugs' kom je  pas na langere tijd tegen en vaak moeten dan programma-updates worden uitgevoerd op apparaten in het veld.Voor elke bug-fix of machine-optimalisatie moet je een beroep doen op een C/C++-programmeur - liefst dezelfde als voorheen. Heb je die niet in-huis dan zal het uitleggen van de modificatie en het testen aardig wat tijd kosten - en die tijd betaal je. 

 

Wat is nu wijsheid? In AB2 - in print uit op 23 april - komt Sander Kool van Engineering Spirit met een oplossing. Of kijk hier.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (8)

28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
19 juni 2024 - Metaal Katthedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden