Laatste nieuws:

, 29 april 2024 14:28

EtherCAT groeit naar 77 miljoen nodes

De EtherCAT Technology Group (ETG) laat weten dat er in 2023 18 miljoen EtherCAT-nodes zijn bijgekomen. De cijfers zijn gebaseerd op verkochte EtherCAT-chips. Het wereldwijd totaal staat op 77 miljoen modes. Ook het ledenaantal van de ETG groeit.

'
1/1

"Het aantal nieuwe EtherCAT nodes dat in 2023 wordt toegevoegd is indrukwekkend. We waren ervan uitgegaan dat de verkoop van chips drastisch zou dalen na het einde van de halfgeleidercrisis, aangezien iedereen aanzienlijk meer chips had opgeslagen dan er op korte termijn nodig waren", aldus Martin Rostan, executive director van de EtherCAT Technology Group. "Bovendien koelde de markt als geheel vorig jaar af. Desondanks zet de groei van EtherCAT zonder onderbreking door."

Cijfers

Iedereen die denkt dat de ETG-cijfers royaal zijn berekend voor marketingdoeleinden heeft het mis: integendeel, de telmethode is relatief voorzichtig, maar de cijfers zijn zeer nauwkeurig - zegt ETG. Het cijfer 18 miljoen is gebaseerd op de EtherCAT-chips die in 2023 zijn verkocht, exclusief chips voor individuele I/O-terminals. Een I/O-station met 50 EtherCAT-busklemmen telt bijvoorbeeld slechts als één knooppunt. Het tellen van chips leidt tot een zekere vertraging, aangezien niet elke chip onmiddellijk een EtherCAT-apparaat wordt. Het is echter nauwkeuriger dan andere methoden. Chips met multiprotocolmogelijkheden worden geteld op basis van hun EtherCAT-gebruik: deze aantallen worden dus slechts proportioneel meegeteld.
De EtherCAT Technology Group was tot vorig jaar terughoudend met het publiceren van knooppuntnummers. Een van de redenen was dat het aantal apparaten op basis van FPGA's alleen kan worden geschat, in tegenstelling tot de verkoop van chips. Deze waren vroeger goed voor een groter deel van de implementaties. Van de nu gepubliceerde cijfers maken FPGA's slechts 10 procent uit, zodat ze geen significante invloed hebben op het totale cijfer.

500 nieuwe leden

Ook de ledenaantallen van de EtherCAT Technology Group blijven groeien. Met meer dan 7600 aangesloten bedrijven uit 74 landen blijft de ETG 's werelds grootste gebruikersorganisatie van veldbussen. Ondanks de uitdagende economische omstandigheden is de ledengroei de afgelopen 12 maanden zelfs versneld. De ETG meldt meer dan 500 nieuwe leden in 2023.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (8)

28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
19 juni 2024 - Metaal Katthedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden