Laatste nieuws:

, 16 april 2024 20:31

Dunne-film multi-sensor meet druk en temperatuur bij gemengde wrijving en rolcontact

De meting van druk en temperatuur speelt een cruciale rol in verschillende technische toepassingen - van wentellagers tot tandwielen en afdichtingen. Vooral voor metingen bij gecombineerde vloeistof- en vaste-stofwrijving, was tot nu toe geen oplossing beschikbaar. Nu wel en die wordt op de komende Hannover Messe getoond door Fraunhofer IST.

'
1/1
Het Fraunhofer Institut für Schicht- und Oberflächentechnik IST heeft een dunne-film muti-sensor ontwikkeld, die druk- en temperatuurmetingen ook onder gemengde mengwrijving en bij hoge belastingen mogelijk maakt. De innovatieve sensor, ontwikkeld in samenwerking met het Instituut voor Machinebouw (IMK) van de Otto-von-Guericke-Universiteit Magdeburg, is speciaal ontworpen voor gelijktijdige en hoogwaardige druk- en temperatuurmetingen bij rollend contact onder mengwrijving.
Simulaties en talrijke tests op testbanken bevestigen de functionaliteit en slijtvastheid van de sensoren. De meetgegevens die tijdens de tests zijn verzameld, dragen bij aan een aanzienlijk verbeterd begrip van het wrijvingsgedrag bij rollend contact. Bovendien maken ze een kritische beoordeling en verbetering van de berekeningsmethoden mogelijk.

Sluitringen en tandwielen

De ontwikkelde dunne laagsensoriek is geschikt voor gebruik op rollend en rolcontact in aandrijvingen en andere machineonderdelen. In de toekomst zou de sensor ook kunnen worden gebruikt voor conditiebewaking en digitale onderhoud op dit terrein. Fraunhofer IST laat op de Hannover Messe 2024 onder andere lagersluitringen en tandwielen zien met de dunne-fim multi-sensor op de Fraunhofer-stand in het gedeelte Smart Structures and Lightweighting (Hal 2, Stand B24).

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (8)

28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
19 juni 2024 - Metaal Katthedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden