Laatste nieuws:

, 19 maart 2024 17:22

Vet! Een app die vertelt hoe het gaat met je smeermiddel

NSK werkt aan een app die je ter plekke vertelt hoe het zit met het smeermiddel in je lagers of bijvoorbeeld je rechtgeleiding. De app – volgens de Japanners een wereldprimeur – kan je helpen als je een toestandsafhankelijke smeerstrategie wil ontwikkelen. En minder smeermiddelinspecties en minder frequent bijvullen scheelt geld. NSK is nu op zoek naar input en feedback van klanten voor de lancering van de nieuwe app.

'
1/1

Vetgesmeerde producten zoals lagers, kogelomloopspillen en lineaire geleidingen vind je overal. Maar in bedrijf degradeert vet na verloop van tijd en ontkom je niet aan inspectie op locatie, wil je de boel aan de gang te houden. Wil je de overstap maken van planmatig naar toestandsafhankelijk onderhoud naar conditiegebaseerd onderhoud moet je de vetdegradatie snel en nauwkeurig op locatie kunnen bepalen.

Duur en onnauwkeurig

En dan schieten laboratoriumanalyses te kort; ze zijn duur, en het over het algemeen duurt lang voor je de resultaten hebt. Visuele beoordeling kan ook of methodes die een densitometer gebruiken, maar daarvan is de nauwkeurigheid beperkt. Daarom wordt vaak toch te vaak smeermiddel bijgevuld om maar te zorgen voor een stabiele werking en kwaliteit.
Volgens NSK moet dat handiger, sneller, nauwkeuriger en goedkoper kunnen wil de vetdegradatie vaststellen. Het bedrijf maakt daarbij gebruik van de meer dan 40 jaar ervaring met de ontwikkeling van vetten in eigen huis en de kennis van de chemische samenstelling van smeermiddelen.

Kleur

De nieuwe NSK-app analyseert de vetdegradatie met een klein vetmonster en gebruikt de kleur om de resterende levensduur te berekenen. In de basisolie en additieven treden chemische veranderingen op door de bedrijfswarmte en oxidatie. De moleculaire structuur van het smeermiddel verandert en absorbeert meer licht met een korte golflengte en dat beïnvloedt de kleur. Vet zelf begint wit als het nieuw is, wordt geel of oranje met het gebruik en wordt uiteindelijk zwart, wat aangeeft dat de resterende levensduur nul is. 

Wanneer de app beschikbaar komt is nog onbekend

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden