Laatste nieuws:

DEN HAAG, 16 januari 2009 15:04

CBS-cijfers schetsen weinig rooskleurig beeld

November 2008 was voor veel ondernemers in de industrie de maand van de waarheid: de omzet laat een terugval zien van bijna 14 procent ten opzichte van november het jaar ervoor en de dagproductie is 3,4 procent lager ten opzichte van het gemiddelde van augustus/september 2008. Dat is een zeer forse daling.

'
1/1

Op de binnenlandse markt realiseerde de industrie bijna 13 procent minder omzet, op de exportmarkt nam de omzet af met ruim 14 procent. De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie werden in vergelijking met de andere branches het meest getroffen. Behalve minder omzet vielen de afzetprijzen in vergelijking met 2007 lager uit.

Minder orders

De dagproductie in de industrie nam bijna in november met 5 procent af in vergelijking met het jaar daarvoor; de grootste daling in 6 jaar. Tegelijkertijd viel de waarde van de orderontvangsten in november 2008 lager uit. Dat maakt ook het  toekomstscenario voor de sector weinig florissant.

Reeks maatregelen

Om de verslechterde economische situatie het hoofd te bieden pleitte FME-voorzitter Kamminga sinds november voor een reeks maatregelen, zoals de werktijdverkorting, verruiming van de WBSO, vergroting van het garantiefonds voor bedrijven en stelde hij het afspiegelingsbeginsel bij collectief ontslag ter discussie.

bron: CBS

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (11)

14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
15 mei 2024 - Evenementenhal Hardenberg
Maakindustrie Expo
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden