Laatste nieuws:

, 7 mei 2024 11:38

Een hondenbaan bij BMW?

In de BMW-fabriek in het Engelse Hams Hall loopt viervoeter ‘SpOTTO’ rond. De autonome robothond scant de fabriek, ondersteunt het onderhoud en zorgt ervoor dat de productieprocessen soepel verlopen. Uitgerust met visuele, thermische en akoestische sensoren wordt SpOTTO ingezet in een aantal unieke use-cases.

Robothond SpOTTO in de BMW-fabriek in het Engelse Hams Hall scant de fabriek, ondersteunt het onderhoud en zorgt ervoor dat de productieprocessen soepel verlopen.'
Robothond SpOTTO in de BMW-fabriek in het Engelse Hams Hall scant de fabriek, ondersteunt het onderhoud en zorgt ervoor dat de productieprocessen soepel verlopen.
Rechts
1/2
Aan de ene kant verzamelt hij waardevolle gegevens voor de digitale tweeling van de fabriek, aan de andere kant dient hij als waakhond die toezicht houdt op het onderhoud van de productiefaciliteiten. "Virtualisatie, automatisering en kunstmatige intelligentie zijn centrale pijlers van BMW iFACTORY", legt Klaus von Moltke, senior vice prseident Engine Production bij BMW AG, uit. "Gedurfde, innovatieve toepassingsvoorbeelden zoals die in Hams Hall laten het volledige scala aan mogelijkheden zien."

Big data op drie niveaus

SpOTTO speelt een centrale rol in het creëren en verfijnen van de digital twin van de fabriek. De digitale twin werkt op drie niveaus: Op het eerste niveau worden 3D-weergaven van de hele fabriek gegenereerd. Het tweede niveau bestaat uit een grote datalaag waarin de autonome robothond, productiefaciliteiten en IT-systemen in de fabriek alle relevante informatie invoeren. Op het derde niveau - het toepassingsniveau - sorteren speciale programma's de verzamelde gegevens in begrijpelijke en traceerbare 'brokken'.
Het is de combinatie van deze drie niveaus die de 'fully cobnnected' digitale twin uniek maakt. Met behulp van apps kunnen experts in Hams Hall deze gegevens nu evalueren en gebruiken. Voorbeelden van toepassingen zijn kwaliteitsborging en productieplanning. Dirk Dreher, directeur van BMW Group Plant Hams Hall: "Dankzij de digitale twin beschikken we over een enorme hoeveelheid nauwkeurige gegevens en evaluaties, evenals een realtime beeld van de productieprocessen. Het projectteam van Plant Hams Hall heeft unieke use-cases gecreëerd voor onze viervoeter en hem perfect geïntegreerd in onze processen."

Waakhond voor onderhoud

Dankzij zijn visuele, thermische en akoestische sensoren kan SpOTTO tal van onderhoudstaken uitvoeren. Hij bewaakt bijvoorbeeld de temperatuur van productieapparatuur en herkent onmiddellijk of een installatie te heet draait - een vroeg teken van mogelijke storingen. Bij BMW Group Plant Hams Hall is SpOTTO ook gespecialiseerd in het opsporen van lekken in de persluchtleidingen die in de productie worden gebruikt. Aangezien perslucht een aanzienlijke hoeveelheid energie vereist, kan het snel opsporen van lekken het energieverbruik verlagen.

Nieuwe toepassingen

SpOTTO is gemaakt door Boston Dynamics met de productnaam Spot. In Hams Hall is de robot omgedoopt tot SpOTTO - een eerbetoon aan het erfgoed van de Britse motorenfabriek. Gustav Otto was een van de oprichters van BMW en de zoon van Nicolaus Otto, uitvinder van de viertakt verbrandingsmotor. In 2023 werden er meer dan 400.000 motoren geproduceerd in Plant Hams Hall, waar naast SpOTTO ook ongeveer 1.600 mensen werken.
Voordat SpOTTO in de fabriek is geïntroduceerd, heeft een speciaal team in een ontwikkelingsproces van een jaar getest voor welke activiteiten de robothond geschikt zou zijn. Andere mogelijke toepassingen worden momenteel onderzocht, zoals het lezen van analoge bedieningselementen of het uitvoeren van complexe sequenties van bewegingen. Dat laatste moet de viervoeter beter in staat stellen om moeilijk bereikbare plaatsen in de productie te bereiken. Behalve Hams Hall testen ook andere fabrieken van BMW Group momenteel het gebruik van robothonden.

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (8)

28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
19 juni 2024 - Metaal Katthedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden