Laatste nieuws:

LANGENFELD (D), 25 juli 2008 16:52

Moderne machineonderdelen nemen hun intrek in bibliotheken en archieven

Oude documenten bewaren en archiveren is een delicate aangelegenheid. Om ze ook voor de komende generaties te conserveren, worden ze met scansystemen gedigitaliseerd.

Knappe kop: de microfilmcamera PS 2002 van ProServ GmbH beschikt in de bovenkamer over slimme beveiliging door ACE-minischokdempers in de eindpositie.'
Knappe kop: de microfilmcamera PS 2002 van ProServ GmbH beschikt in de bovenkamer over slimme beveiliging door ACE-minischokdempers in de eindpositie.
1/1

Opdat gevoelige en waardevolle, deels antieke stukken daarbij niet beschadigd raken, dienen ze uiterst voorzichtig te worden behandeld. Maar ook met moderne uitrusting moet men behoedzaam omspringen, om ze een langere levensduur te kunnen bieden. Daarom deed een fabrikant van microfilm-, vlakbed- en boekenscansystemen een beroep op de minischokdempers van ACE Stoßdämpfer GmbH in Langenfeld.

ProServ GmbH, gevestigd in het Hessische Karben, is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van scansystemen, microfilmcamera's en software voor scannen en beeldbewerking. Vooral bibliothecarissen en archivarissen maken gretig gebruik van de jarenlange ervaring van dit Duitse bedrijf met wereldwijde faam. Of de gedrukte informatie op microfilm wordt vastgelegd dan wel ingescand, de multifunctionele systemen voldoen aan de strengste eisen en maken het mogelijk om antieke, uiterst gevoelige documenten bijzonder voorzichtig te manipuleren. De traditionele microfilm geldt nog steeds als de technisch eenvoudigste en tegelijk meest economische manier om historische stukken te conserveren. Zelfs na eeuwen krijgt de tand des tijds amper vat op dit medium en zo gaat niets van de kostbare gegevens verloren. Vandaag slaagt geen enkele digitaal opslagmedium erin om deze uitzonderlijke houdbaarheidsduur ook maar te benaderen. Experts zijn het erover eens dat, ondanks de pijlsnelle ontwikkeling van digitale opslagmedia, de microfilm in de toekomst nog lang niet weg te denken zal zijn bij de schaduwverfilming van archieven en bibliotheekmateriaal.

ProServ let op trends als deze en zorgt ervoor dat bij de gekwalificeerde en praktijkgerichte ontwikkeling van nieuwe producten altijd rekening wordt gehouden met speciale eisen, ervaringen en wensen van de klanten. Om die reden levert het bedrijf zijn microfilmcamera's en scanners als modulaire oplossingen, die naar behoefte tot hybride systemen kunnen worden uitgebreid. Op die manier verfijnen de bedrijfs- en ontwerpmanagers het product- en serviceaanbod voortdurend.

Minischokdempers

Dat was ook het geval voor de volgende toepassing van de microfilmcamera PS 2002. Opdat het krachtige systeem, dat afhankelijk van de uitrusting voor de archivering van documenten op A0- of A1-formaat zorgt, vooral in kwetsbare gedeelte van de camerakop bij hybride gebruik optimaal beschermd zou zijn, moesten adequate dempingselementen meer veiligheid bieden. Tijdens de ontwikkelingsfase viel het oog op ACE, specialist op het gebied van minischokdempers.

De opdracht: in de camerakop moest een compact, efficiënt dempingselement worden ingebouwd dat bij een mogelijke wissel van de microfilmcamera naar een extra scanunit de eindposities van de gevoelige 16 mm- of 35 mm-camera beveiligt. De schokdemperspecialisten uit Langenfeld focusten zich op de optimale omgang met de te beveiligen materialen. Voor elke toepassing dienen de gekozen dempingselementen zo precies mogelijk aan de eisen te voldoen. Want niet alleen te zwakke, maar ook overdreven sterke schokdempers kunnen nadelige gevolgen hebben. Gekozen is voor minischokdempers van het type MC25M. Dit model behoort tot de familie van de zelfregelende minischokdempers. Het onderscheid met andere dempingsoplossingen zoals luchtbuffers, stalen veren en pneumatische cilinders maken deze dempers vooral met hun gelijkblijvende karakteristiek, lineaire vertraging en bijgevolg ook hogere cyclustijden. Dankzij hun constructie van amper 43 mm (in ineengeschoven toestand en zonder stootkop) kunnen compacte en voordelige constructies worden gerealiseerd. Voor de ontwikkelaar van microfilmcamera's uit Karben waren vermogensparameters van 2,8 Nm per slag of 22.600 Nm/h bij een bewegende massa tot 5,4 kg meer dan voldoende, maar in het voorbeeld waarvan sprake moest bij een snelheid van 0,6 m/s precies eenmaal van de 120 per uur een massa van 3 kg worden opgevangen. Voor de minischokdemper en het modulaire systeem van ProServ is dus een lange levensduur verzekerd.

ACE Stoßdämpfer GmbH, Herzogstr. 26-28, 40764 Langenfeld, Duitsland, tel.: +49 2173 92 26 10,
info@ace-ace.de, www.ace-ace.de

ProServ GmbH, Robert-Bosch-Str. 2-4, 61184 Karben, Duitsland, tel.: +49 6039 480 30,  info@proservgmbh.de, www.proservgmbh.de/

bron: ACE

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (11)

14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
15 mei 2024 - Evenementenhal Hardenberg
Maakindustrie Expo
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden