Laatste nieuws:

, 9 augustus 2021 10:27

Over 6 maanden wordt CE UKCA

Nog minder dan 6 maanden te gaan voordat UKCA-markering verplicht wordt voor alle organisaties die producten exporteren naar Groot-Brittannië (GB).

'
1/1

UKCA-markering zal vanaf 1 januari 2022 CE-markering vervangen. Dus op bijna alle producten waarvoor voorheen de CE-markering was vereist, zal de UKCA-markering door een Approved Body moeten worden aangebracht. Voor de meeste producten wordt de CE-markering vanaf 1 januari 2022 niet meer erkend.

Eén van die UK Approved Bodies is BSI UK. BSI heeft tot nu toe 1000 UKCA-certificaten uitgegeven aan fabrikanten. BSI kan wij diensten gerelateerd aan UKCA-markering aanbieden voor de volgende producten:

• Bouwproducten die vallen onder de Construction Products Regulation (CPR)
• Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's)
• Gasapparaten
• Drukapparatuur
• Liften
• Marine apparatuur
• Meetinstrumenten
• Radioapparatuur

David Reynolds, Technical Director for AGA Rangemaster: "Het is geen moeilijke transitie omdat, de conformiteitstesten voor CE- en UKCA-markering grotendeels ongewijzigd blijven. Als Britse fabrikant van fornuizen en spoelbakken is het belangrijk om de UKCA-markering voor onze producten te verkrijgen en om zo onze toegang tot de markt te behouden. Door onze producten van een UKCA-markering te voorzien, kunnen we erop vertrouwen dat onze distributie zonder problemen verloopt."

FAQ's

 • Voor welke producten is UKCA-markering vereist?
  De meeste producten die momenteel onder de verordeningen en richtlijnen van CE-markering vallen, zullen onder de UKCA-markering vallen.Ik heb een niet-Britse Notified Body gebruikt voor CE-markering/UKCA-markering.
 • Moet ik voor de UKCA-markering werken met een in Groot-Brittannië erkende instantie?
  Ja, de Britse regelgeving vereist samenwerking met een UK Approved Body in plaats van de EU Notified Body die werd gebruikt voor de EU regelgeving.
 • Ik wil mijn producten in Noord-Ierland verkopen. Met welke verschillende combinaties van CE-, UKCA- en UKNI-markeringen kunnen producten in Noord-Ierland op de markt worden gebracht?
  In Noord-Ierland wordt de UKCA-markering niet aanvaard. Goedgekeurde keurmerken zijn:
  • "CE-markering" ondersteund door een EU Notified Body (indien vereist), of
  • "CE UKNI"-markering, ondersteund door een UK Notified Body (indien vereist)
  Download hier de informatieve factsheet van BSI over dit specifieke onderwerp.
 • Hoe lang duurt het om de certificatie te ontvangen?
  Ook dit hangt van veel factoren af - bijvoorbeeld, de regelgeving met betrekking tot uw producten, het aantal producten dat u wilt laten certificeren, en het aantal productie-locaties. Vanuit professioneel oogpunt schatten wij in dat het certificeringsproces niet lang zal duren voor producten die al een CE-markering hebben, maar houd er rekening mee dat er weinig Approved Bodies zijn en het is aannemelijk dat het lastig zal zijn voor hen om te voldoen aan de toegenomen vraag voor UKCA diensten op de korte termijn.
 • Hoe lang is de UKCA-markering geldig?
  De UKCA-markering heeft geen verloopdatum. Sommige certificaten die vereist zijn voor UKCA (zoals met CE-markering) kunnen tijdslimieten hebben. Bijvoorbeeld, certificaten voor typeonderzoek van gastoestellen zijn geldig voor een maximum van 10 jaar. Dit is hetzelfde onder Britse wetgeving.
 • Hoeveel kost de UKCA-markering?
  Dit hangt, onder andere af van de regelgeving met betrekking tot uw producten, het aantal producten dat u maakt, en het aantal productie-locaties. BSI denkt graag met u mee over UKCA, neem gerust contact met ons op.
 • Wordt CE-markering niet meer erkend voor alle producten in Groot-Brittannië vanaf 1 januari 2022?
  Nee, de tijdlijnen zijn verschillend voor enkele producten, zoals medische hulpmiddelen, die iets langer zijn toegekend, maar voor de meeste producten wordt de CE-markering slechts tot eind 2021 geaccepteerd.
 UKNI.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

19 juni 2024 - Metaal Kathedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden