Laatste nieuws:

, 29 juni 2021 07:58

Het juiste gereedschap voor lagermontage plus training zorgen voor besparingen bij glasrecyclingbedrijf

Een korte trainingssessie en het gebruik van professioneel gereedschap van NSK: deze twee eenvoudige maatregelen zorgden ervoor dat een bedrijf in de glasrecyclingindustrie de benodigde arbeidskosten voor het vervangen van lagers kon verlagen met een factor vier en de levensduur van gemonteerde lagers kon verlengen.

Lagers moeten bestand zijn tegen de zware omstandigheden in glasrecyclingfabrieken. Foto: iStock.com/pixinoo'
Lagers moeten bestand zijn tegen de zware omstandigheden in glasrecyclingfabrieken. Foto: iStock.com/pixinoo
1/1
Tegenwoordig is voor vele soorten materiaal circulaire economie het streven, maar bij glas is dit al decennialang standaardpraktijk. De gevestigde glasrecyclingketen levert zo een aanzienlijke bijdrage aan het behoud van hulpbronnen.

Gespecialiseerde bedrijven spelen een belangrijke rol bij deze inspanningen door het inzamelen en verwerken van gebruikt glas en door het als waardevolle (secundaire) grondstof aan glasfabrieken te leveren. Bij een van deze bedrijven, met verschillende vestigingen in Duitsland, heeft elke fabriek zijn eigen onderhoudsteam. De onderhoudstechnici zijn continu aan het werk, omdat het abrasieve glasstof de lagers in de verwerkings- en transportsystemen aantast. Dit uiterst fijne stof is in staat de lagers binnen te dringen en zo hun levensduur aanzienlijk te verkorten.

Dat leidde ertoe dat de onderhoudstechnici de lagers steeds weer moesten vervangen, wat een aantal urgente vragen opriep: ging het team wel voldoende professioneel te werk en gebruikte het wel het optimale gereedschap? En waren er verbeteringen mogelijk om de levensduur van de lagers te verlengen, ongeacht de omgevingsomstandigheden?

Voor een antwoord op deze vragen zocht het glasrecyclingbedrijf ondersteuning bij NSK's lagerspecialisten, die potentiële mogelijkheden voor verbetering zagen. De eerste stap was een NSK-training voor het onderhoudspersoneel om deze mogelijkheden te helpen benutten. Gespecialiseerde trainers van NSK gaven operators inzicht in hoe te handelen bij het monteren en demonteren van lagers, daarbij ondersteund door het gebruik van professioneel, lagerspecifiek gereedschap. De onderhoudsmonteurs zorgen sindsdien nauwlettend voor de hoogste graad van reinheid tijdens het vervangen van de lagers en gebruiken daarvoor twee speciale sets gereedschappen van NSK voor montage en demontage. Bij de montageset zorgt de optimale combinatie van spanring en spanhuls ervoor dat de montagekrachten nooit op de rolelementen van het lager worden overgedragen. Hierdoor kan er geen mechanische schade aan het rollager ontstaan tijdens de koude montage.

Het resultaat is dat de gebruiker tijd bespaart en profiteert van het feit dat een correcte montage leidt tot een langere levensduur van de lagers. De lagertrekker verdeelt de krachten die tijdens de demontage van het lager optreden gelijkmatig over de omringende constructie, zodat schadevrije demontage mogelijk is, of de as niet hoeft te worden uitgebouwd.

Deze initiatieven hebben ertoe geleid dat de arbeidskosten voor het demonteren en monteren van defecte lagers met een factor vier zijn gedaald. Bovendien is de levensduur van de nieuw geïnstalleerde lagers aanzienlijk verlengd.

De kosten van de twee NSK gereedschapsets, die op zich te overzien waren, werden door het bedrijf in minder dan drie maanden terugverdiend door de gerealiseerde besparingen, zonder daarbij rekening te houden met de langere levensduur van de lagers.

bron: NSK Europe

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden