Laatste nieuws:

, 11 juni 2018 13:42

Bouwplaats langs N211 krijgt eerste generator op mierenzuur

Bij de bouw van de N211 wordt de komende twee weken een nieuwe generator getest die elektriciteit opwekt met behulp van duurzaam geproduceerd mierenzuur. Het gaat om een pilotproject van het studententeam Team FAST van de TU Eindhoven in samenwerking met met bouwbedrijf BAM Infra en de Provincie Zuid-Holland.

De generator op hydrozine van Team FAST (beeld: TU Eindhoven)'
De generator op hydrozine van Team FAST (beeld: TU Eindhoven)
1/1
De studenten van Team FAST werken al een aantal jaar aan de toepassing van ‘hydrozine’ als energiedrager, dat voor 99% bestaat uit duurzaam geproduceerd mierenzuur. Dit hydrozine wordt gesplitst in waterstof en CO2, waarbij het waterstof wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken. De CO2 die vrijkomt wordt vervolgens weer gebruikt voor de productie van hydrozine, waardoor de brandstof netto CO2-neutraal. 


Stil en CO2-neutraal

Het team richtte zich voorheen op het gebruik van hydrozine in de transportsector, waarvoor ene bus wordt ontwikkeld op deze brandstof. Hydrozine kan volgens het team echter ook op andere terreinen van nut zijn, waaronder de bouwsector. “Hydrozine is een aantrekkelijke optie op locaties waar normaal gesproken geen elektriciteit aanwezig is, zoals op een bouwterrein”, zegt teammanager Max Aerts. “De brandstof is eenvoudig te tanken en heeft een hoge energiedichtheid. En in vergelijking met dieselgeneratoren stoten we geen stiktofoxiden uit en netto geen CO2. Ook maakt onze generator weinig geluid."

Het team heeft inmiddels een pilotversie gereed van hun generator,  die ze twee weken lang gaan testen in de praktijk op de bouwplaats waar aan de N211 gewerkt wordt door bouwbedrijf BAM Infra. Het team gaat hierbij een deel van de elektriciteit leveren met hydrozine. “Door het systeem in werking te hebben op een echte locatie, kunnen de verbeterpunten sneller zichtbaar worden”, aldus Aerts. 

N11 wordt een CO2-negatieve weg

De N211, die wordt ontwikkeld in samenwerking met de Provincie Zuid-Holland, moet de eerste CO2-negatieve weg worden dankzij de verschillende duurzame initiatieven die bij het proces betrokken zijn. 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

19 juni 2024 - Metaal Kathedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden