Laatste nieuws:

, 9 november 2017 20:16

AI en VR leren robots nieuwe vaardigheden (video)

Robots zijn in staat om bijna alles te doen wat je wilt, als je ze precies vertelt wat je wilt dat ze doen. In een fabrieksomgeving waar de handelingen repetitief zijn, werkt dat prima. In een andere situatie waarin de handelingen niet zo vast staan, kan dat problematisch zijn.

'
1/1

 

Industriële robotarmen

De afgelopen jaren hebben onderzoekers, waaronder Pieter Abbeel van UC Berkely nieuwe manieren ontwikkeld om robots nieuwe vaardigheden te leren die verder gaan dan het uitvoeren van taken. Onlangs hebben Abbeel en diverse collega’s van UC Berkely en Open AI aangekondigd een nieuwe start-up te beginnen genaamd Embodied Intelligence. Het doel is om industriële robotarmen te ontwikkelen die kunnen reageren zoals mensen, in plaats van alleen de geprogrammeerde opdrachten uit te voeren.

Paradigmaverschuiving

Een robot nieuwe vaardigheden leren is een proces dat in de afgelopen jaren ontzettend in ontwikkeling is. De meeste industriële robots worden via een control panel bedient. Vaak een tijdrovend proces en weinig intuïtief. Er ontstaat vaak ook een kloof tussen wat de robot ervaart en wat de mens ervaart. Embodied Intelligence slaat een andere weg in gebaseerd op virtual reality. Abbeel: “We ontwikkelen software die van tevoren maar een keer geschreven hoeft te worden voor alle aplicaties. Dat is een paradigmaverschuiving van het moeten programmeren voor elke specifieke taak naar het eenmalig programmeren en vervolgens alleen data hoeven te verzamelen “

Motorische vaardigheden

“ Wat interessant is, is dat we op een punt zijn dat virtual reality normaler is”, vertelt Abbeel. “Dat betekent dat je robots iets kunt leren in virtual reality, zodat de robot alles ervaart zoals het zou zijn als het daadwerkelijk het werk zelf zou doen. Dat is een groot verschil. Ook in termen van de data die je hieruit kunt halen.” Embodied zal zich focussen op de visuele motorische vaardigheden waar huidige robots nog niet goed in zijn. Waar momenteel nog continue visuele feedback voor nodig is om een taak uit te voeren.

Steeds beter

Als de demonstratiefase achter de rug is, zal de robot nog niet zo snel kunnen bewegen als een mens. Een succesratio van 80-90% is goed, maar nog niet goed genoeg voor eventuele klanten. Begijpelijk volgens Embodied, maar volgens Abbeel zullen robots snel veel beter worden. “100% accuratesse zullen we nog niet behalen en de menselijke snelheid ook niet, maar deze nieuwe manier van leren wordt steeds beter wat uiteindelijk ook de snelheid ten goede komen.“

 

 

 

 

Van onze partners meer (0)...

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (1)

17 november 2021 -
Engineering Event Safety

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden