Laatste nieuws:

EINDHOVEN, 8 juli 2008 14:03

Nederland en Philips werken samen op gebied van duurzame verlichting in afrika

Philips ondertekende vandaag een Publiek Private Samenwerkingsovereenkomst met de Nederlandse regering, die voorziet in de ontwikkeling van een nieuwe generatie duurzame – door zonne-energie gevoede –verlichtingsoplossingen voor Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara. Als onderdeel van de overeenkomst zal de Nederlandse regering fondsen leveren voor het scheppen van bewustwording en voor ondernemingstraining, evenals ondersteuning voor financieringsmechanismen en projectmanagement. Philips op zijn beurt verplicht zich tot het leveren van een evenwichtige investering in de ontwikkeling van nieuwe producten voor Afrikaanse mensen en huishoudens die verstoken zijn van toegang tot moderne energiediensten.

'
1/1
De nieuwe PPS-overeenkomst heeft als doel 10 miljoen mensen in 14 landen in Afrika ten zuiden van de Sahara voor 2015 te voorzien van betaalbare, passende en duurzame energieoplossingen en -diensten. Deze oplossingen hebben onder meer betrekking op state-of-the-art LED-verlichting.

Gerard Kleisterlee, President en CEO van Philips zei onlangs in een toespraak: "De markten voor verlichting op het platteland voor mensen met lage inkomsten in ontwikkelingslanden zijn niet erg goed bekend en worden onvoldoende onderzocht. Het is essentieel dat regeringen en internationale organisaties zoals de NGO's, de Wereldbank en diverse ondernemingen in een netwerk gaan samenwerken om passende ondernemingsmodellen op te zetten."

Vandaag de dag leven naar schatting 500 miljoen Afrikanen zonder elektriciteit. Voor deze mensen betekent de nacht ofwel duisternis ofwel het flakkerende licht van een kaars of petroleumlamp. Doordat de olieprijzen de afgelopen paar jaren dramatisch zijn gestegen, kunnen nog maar weinig mensen zich echter de petroleum veroorloven die zij nodig hebben. Daardoor stopt voor honderden miljoenen mensen het leven gewoonweg als tussen 18:30 en 19:00 uur de zon ondergaat. Kinderen kunnen geen huiswerk maken en werk en andere economische activiteiten stoppen ook. Ook de kwaliteit van leven wordt beïnvloed. In deze gevallen maken verlichtingsoplossingen op basis van zonne-energie of met menskracht opgewekte elektriciteit werkelijk een verschil.

Een deel van de oplossing kan afkomstig zijn van een nieuwe generatie verlichtingssystemen met voeding door zonne-energie. Philips heeft onlangs de nieuwe Solar Uday lantaarn getest, een nieuw, compact verlichtingssysteem van hoge kwaliteit dat helder wit licht levert en wordt opgeladen door zonne-energie. De lading van één dag levert gedurende 4 tot 5 uur 250 lumen (het lichtequivalent van 250 kaarsen).

Tot de voordelen van de nieuwe verlichtingsoplossingen met zonne-energie horen aanzienlijke kostenbesparingen, minder brandrisico dan de petroleumlampen, geen directe bijdrage aan de uitstoot van CO2 en het gebruik van een duurzame natuurlijke grondstof (zonlicht) of menskracht voor het opwekken van elektriciteit. Daarnaast zijn er economische en sociale voordelen door de mogelijkheid ook in de avonduren activiteiten te ondernemen. Andere producten en diensten kunnen betrekking hebben op opwindbare lantaarns, houtkachels en waterzuiveraars.

Philips ziet het als zijn opdracht de levens van mensen te verbeteren en heeft zich ertoe verplicht betaalbare en energiezuinige verlichting van hoge kwaliteit beschikbaar te maken voor gebieden waar die het hardst nodig is. Philips is betrokken bij een initiatief van de Wereldbank om moderne verlichting te leveren aan de 250 miljoen mensen in Sub-Sahara Afrika die geen toegang hebben tot elektriciteit. Dit ‘Lighting Africa' project, onder gezamenlijk management van de Wereldbank en IFC, heeft als doel marktomstandigheden te ontwikkelen voor de levering en distributie van nieuwe verlichtingsproducten die geen gebruik maken van fossiele brandstoffen, zoals fluorescentielampen en LED's, in landelijke en stedelijke gebieden in de regio die niet zijn aangesloten op het elektriciteitsnet.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (11)

14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
15 mei 2024 - Evenementenhal Hardenberg
Maakindustrie Expo
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden