Laatste nieuws:

DEN HAAG, 4 juli 2008 17:16

Donner beloont metaalbranche voor slagvaardigheid

Minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft woensdagmiddag 28 mei tijdens een symposium in Museum Corpus in Oegstgeest € 50.000,- toegekend aan de arbocatalogus van de Metaalbewerking en de Metalektro. Hiermee is deze catalogus, die is ontstaan in nauwe samenwerking tussen de werkgeversorganisaties en werknemersbonden in de metaalbranche, de eerste die de door het ministerie beschikbaar gestelde stimuleringssubsidie ontvangt.

Minister Donner ontsnapt aan ‘schadelijk geluid’ bij de overhandiging van de geluidskaart door Gijs Meijer van FME-CWM, Jan Peter Westein van De Unie en Heidi Timmermans van FNV Bondgenoten. 
(fotograaf Sven van der Vlugt) '
Minister Donner ontsnapt aan ‘schadelijk geluid’ bij de overhandiging van de geluidskaart door Gijs Meijer van FME-CWM, Jan Peter Westein van De Unie en Heidi Timmermans van FNV Bondgenoten. (fotograaf Sven van der Vlugt)
1/1

Minister Donner zette samen met Heidi Timmermans van FNV Bondgenoten en Gijs Meijer van FME-CWM zijn handtekening onder de overeenkomst. Eerder overhandigde Heidi Timmermans hem een ‘luid en duidelijke', speciaal voor de bewustwordingscampagne 'Schadelijk Geluid' ontworpen, geluidskaart. Direct daarop werden 25.000 exemplaren van de kaart binnen de branche verspreid.
De geluidskaart is een onderdeel van het project ‘5x Beter, Werken is gezond'. Een door de branche zelf geïnitieerde campagne die tot doel heeft de arbeidsomstandigheden en het imago van de branche te verbeteren en veilig en gezond werken onder de aandacht te brengen bij werkgevers en werknemers in de metaal. In deze branche zijn meer dan 480.000 mensen werkzaam.

Verbeterchecks

Het ministerie van SZW bevordert goede arbeidsverhoudingen tussen werkgevers en werknemers. Daarbij gaat het zowel om het faciliteren en stimuleren van moderne arbeidsrelaties, als om de rechtsbescherming van werknemers. Sinds 1 januari 2007 is de herziene Arbowet van kracht. Deze biedt werkgevers en werknemers de mogelijkheid om zelf in te vullen hoe ze binnen hun eigen sector kunnen voldoen aan de wettelijke doelvoorschriften voor veilig en gezond werken. De uitkomsten hiervan worden vervolgens vastgelegd in een arbocatalogus. Werkgeversorganisaties Koninklijke Metaalunie en FME-CWM en de vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Bedrijvenbond en De Unie hebben vorig jaar de handen ineengeslagen en zijn gezamenlijk gekomen tot de realisatie van de arbocatalogus metaal. Onderdelen van deze catalogus zijn de verbeterchecks ‘Lasrook', ‘Schadelijk Geluid' en ‘Oplosmiddelen'. De verbeterchecks zijn onlangs door de Arbeidsinspectie officieel goedgekeurde hulpmiddelen waarmee werkgevers én werknemers op eenvoudige wijze kunnen bepalen of zij beschikken over een volgens de actuele regelgeving veilige en gezonde werkomgeving. Het toekennen van de eerste subsidie voor de arbocatalogus van de Metaalbewerking en de Metalektro is een erkenning van de inzet van de branche.

Schadelijk Geluid

Met het oog op de start van de deelcampagne ‘Schadelijk Geluid' is door ‘5x Beter, Werken is gezond', een zogenaamde geluidskaart ontwikkeld. Dit is een ludieke uitklapkaart die werkgevers en werknemers zowel visueel als auditief ervan bewust maakt hoe schadelijk geluid kan zijn. De ontvangers horen na opening van de kaart een oorverdovend geluid en worden uitgenodigd de bijbehorende verbetercheck te doen op de website; www.5xbeter.nl. De vertegenwoordigers van de metaalbranche beschouwden de officiële toekenning van de subsidiebeschikking ‘stimulering totstandkoming arbocatalogi' als een bij uitstek geschikt moment om de allereerste geluidskaart aan minister Donner te overhandigen. Door deze handeling is de campagne met het oog op de verbetering van de geluidsomstandigheden op de werkvloer luid en duidelijk gestart.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden