Laatste nieuws:

, 20 februari 2024 12:47

AI, cybersecurity en digitale platformen grotere kansen voor startups en mkb

Kunnen startups en het mkb grote bedrijven verslaan door sneller te innoveren? Uit een door Dassault Systèmes gepubliceerd onderzoek blijkt dat het antwoord hierop duidelijk ‘ja’ is. Kleine bedrijven en start-ups grijpen namelijk veel eerder dan grote concerns de nieuwe mogelijkheden die ontstaan op gebieden als kunstmatige intelligentie, IT en cybersecurity. Hetzelfde geldt voor digitale platformen als het 3DExperience-platform van Dassault Systèmes.

'
1/1

Dassault Systèmes liet 1.000 werknemers in de technologiesector in de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Italië ondervragen over trends op het gebied van AI, de vraag naar specifieke technische en andere vaardigheden en digitale transformatie. Het trendonderzoek is uitgevoerd door het onafhankelijke marktonderzoeksbureau CITE Research

Onderzoeksconclusies

Respondenten werden onder andere ondervraagd over hun perceptie van AI-hulpmiddelen op de werkplek, hun zorgen over cybersecurity en de gevolgen van zwak ontwikkelde vaardigheden op het gebeid van IT en cyberbeveiliging. Ook vroegen de onderzoekers naar het niveau van digitale transformatie van hun organisatie. Dit zijn enkele van de belangrijkste bevindingen:
  • AI gaat de industrie en de samenleving radicaal transformeren - Het niet benutten van kansen en uiteenlopende visies op de voordelen van deze technologische vooruitgang bieden start-ups en kleine tot middelgrote ondernemingen een aanzienlijke voorsprong. Hierbij speelt een cruciale rol dat deze bedrijven investeren in robuuste IT-infrastructuur.
  • Veel bedrijven hebben AI al omarmd - 4 procent van de ondervraagde bedrijven staat het gebruik van AI toe. 68 procent gebruikt chatbots. Andere impactvolle mogelijkheden, zoals machine-aided design, integraties en machine learning, gaan de efficiëntie van gebruikers nog verder versnellen.
  • Krapte op arbeidsmarkt leidt tot securityzorgen - 4 procent van de respondenten heeft steeds meer moeite om werknemers te vinden die over de vaardigheden beschikken die nodig zijn om te concurreren. 73 procent maakt zich zorgen over problemen op het gebied van cybersecurity, maar slechts 40 procent beschikt over medewerkers met de juiste vaardigheden om deze aan te pakken.
  • Diezelfde krapte leidt tot kansen voor start-ups en mkb - De gevolgen van de kloof in cybersecurity-vaardigheden zijn onder meer: hogere kosten van producten en diensten, securityproblemen, een langzamere time-to-market en lagere inkomsten. Aangezien kleinere bedrijven vaak wél in staat zijn medewerkers met de juiste skills aan te trekken, ontstaan voor deze groep start-ups en ondernemingen serieuze kansen in de markt.
  • Er is nog volop ruimte voor innovatie en transformatie - Bij 87 procent van de organisaties is nog volop ruimte om hun digitale transformatie verder te ontwikkelen. Meer dan een derde van de grote bedrijven ziet de implementatiekosten en gebrek aan managementvaardigheden als belemmeringen voor verdere digitalisering. Dit geeft kleinere bedrijven de gelegenheid om met de hulp van digitale platformen marktkansen te grijpen. 

Unieke voordelen

"We wilden met dit onderzoek actuele onderwerpen verkennen die van invloed zijn op onze SolidWorks- en 3DExperience Works-community. De resultaten onthullen de bijzondere voordelen die mkb-ondernemingen kunnen oogsten door hun aanpassingsvermogen, innovatiekracht, efficiëntie en samenwerkingsvermogen te vergroten", verklaart Gian Paolo Bassi, senior vice president van 3DExperience Works bij Dassault Systèmes. "Met onze SolidWorks-applicaties, een integraal onderdeel van het 3DExperience Works-aanbod binnen het 3DExperience-platform, bieden we onze gemeenschap de middelen om deze voordelen te realiseren. Dankzij virtual twins kunnen bedrijven hun prestaties naar een hoger niveau tillen en hun bedrijfsprocessen verfijnen."

 

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (12)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden