Laatste nieuws:

, 13 februari 2024 12:21

Nationaal Groeifonds moet nieuwe ‘ASML’s’ aantrekken

De Tweede Kamer moet vol inzetten op het behoud van en aantrekken van nieuwe R&D-intensieve bedrijven. Die oproep doet Marcel Levi als voorzitter van de Kenniscoalitie, het samenwerkingsverband van ondernemers en wetenschappers.

Kenniscoalitie: Nationaal Groeifonds essentieel voor Nederland om nieuwe ‘ASML’s’ aan te trekken. (Foto: ASML)'
Kenniscoalitie: Nationaal Groeifonds essentieel voor Nederland om nieuwe ‘ASML’s’ aan te trekken. (Foto: ASML)
1/1
Voor publiek-private samenwerking in Research & Development (R&D) zijn grootschalige investeringen vanuit de overheid van groot belang, zoals het Nationaal Groeifonds. Daarom pleit de Kenniscoalitie voor structurele investeringen voor productiviteitsverhoging: de Tweede Kamer moet vol inzetten op het stimuleren van private R&D-uitgaven. Zoals het Nationaal Groeifonds, dat met gerichte investeringen in kansrijke sectoren ook extra investeringen van bedrijven stimuleert. Hiermee worden bruggen tussen wetenschap, innovatie en toepassing geslagen.

Wereldtop

‘Ïnvesteringen in publiek-private samenwerking leveren geld op, tonen diverse studies keer op keer aan. Recent onderzoek laat zien dat iedere euro die tot 2035 vanuit het Groeifonds wordt geïnvesteerd 4,60 euro aan bbp-rendement oplevert", aldus Marcel Levi namens de Kenniscoalitie. "Het Nationaal Groeifonds is essentieel voor ons land om onze positie aan de wereldtop te behouden op wetenschappelijk en technologisch gebied. Dit soort instrumenten leidt tot behoud van en aantrekken van nieuwe R&D-intensieve bedrijven. Door vanuit de overheid gerichte grootschalige thematische impulsen te geven, stimuleren we extra private R&D investeringen.
"Met het NXTGEN Hightech project alleen al, een van de Groeifondsprojecten, wordt bijvoorbeeld EUR 0,7 miljard private R&D uitgaven aangejaagd. De ‘nieuwe ASML's' die hieruit voortkomen zullen eigenstandig bijdragen aan de groei van het aandeel van private R&D."

Niet op koers

Ook na 2028 dienen de investeringen te worden voortgezet, stelt de Kenniscoalitie voor. Want Nederland heeft zich als doel gesteld toe te werken naar een investering van 3% van het bruto binnenlands product (bbp) in onderzoek en ontwikkeling (R&D) in 2030, de Lissabondoelstelling, maar ligt niet op koers. In landen om ons heen ligt het percentage al hoger dan 3 procent. Mondiaal gezien en in Europa dreigt Nederland achterop te raken. Het streefpercentage van 3 procent bestaat voor 1 procent uit uitgaven van de overheid en voor 2 procent aan uitgaven door het bedrijfsleven. Dat laatste cijfer stokt nu op 1,3 procent.

Kenniscoalitie

De Kenniscoalitie is een samenwerkingsverband van ondernemers en wetenschappers en bestaat uit Universiteiten van Nederland (UNL), Vereniging Hogescholen (VH), Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), KNAW, NWO, ZonMw, VNO-NCW, MKB Nederland en de instituten voor toegepast onderzoek (TO2-federatie). De Kenniscoalitie streeft gezamenlijk naar optimale omstandigheden om onderzoek en innovatie in Nederland te laten bloeien en fungeert als gesprekspartner voor de overheid.

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

19 juni 2024 - Metaal Kathedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden