Laatste nieuws:

, 23 oktober 2023 12:54

LiDAR beveiligt installatie offshore windturbines

Huisman Equipment uit Schiedam heeft een windetectiesysteem ontwikkeld dat gebruikmaakt van LiDAR (Light Detection And Ranging / Laser Imaging Detection And Ranging). Het detectiesysteem luistert naar de naam Wind Gust Buster. Via het systeem krijgen kraanoperators en hijsopzichters tijdens het offshore installatieproces van turbinebladen informatie over de naderende wind(stoten).

'
1/1
De meting van de naderende wind wordt uitgevoerd door toepassing van een LiDAR-systeem op het uiteinde van de giek. De sensor bovenop de giek van de kraan scant het horizontale gebied en meet de snelheid van de naderende wind en de windrichting tot op 10 km afstand. De meetgegevens worden verwerkt door het automatiseringssysteem van de kraan en kunnen worden getoond aan zowel de kraanoperator als aan andere betrokkenen, bijvoorbeeld op de brug van het kraanschip.
Een typisch voorspellingsvenster ligt 5 tot 10 minuten voor op het moment waarop de windstoot arriveert, wat voldoende tijd biedt om de beslissing ‘doorgaan of stoppen' te nemen voor het koppelen van een blad aan een nacelle. Het systeem kan worden geïnstalleerd op nieuwgebouwde Huisman-kranen, maar kan ook achteraf worden ingebouwd in bestaande kranen.

‘Buienradar' voor turbine-installatie

Cees van Veluw, product-director Cranes: "We zijn voortdurend op zoek naar nieuwe ontwikkelingen om de veiligheid bij turbine-installatieoperaties verder te verbeteren. Op dit moment kunnen plotselinge windstoten die invloed hebben op de bladen van de windturbine, een veiligheidsrisico vormen voor de mensen in de windturbine, evenals een integriteitsrisico voor het blad en de nacelle (gondel - red.). Terwijl we allemaal gewend zijn om de buienrader te raadplegen voordat we buiten gaan wandelen, hebben we dit nog niet op dezelfde manier toegepast bij turbine-installatie. De Wind Gust Buster verbetert het vermogen van de kraanoperator om het blad op een gecontroleerde manier te koppelen en draagt zo bij aan de veiligheid van de hele hijsoperatie. Bovendien kan dit leiden tot minder schade aan componenten zoals de studbouten van het blad en dus tot kostenbesparing en een verbetering van de installatiesnelheid."

Verbeteren

Met de ontwikkeling van het systeem wil Huisman de installatie van offshore windturbines verbeteren. Een andere recent geïntroduceerde oplossing voor gecontroleerde installatie van bladen is het Travelling Load Stabilising System dat het bedrijf in samenwerking met Siemens Gamesa heeft ontwikkeld.

 

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden