Laatste nieuws:

, 12 mei 2023 16:20

SKF doet mee aan ‘fossielvrije’ elektrische CAKE-crossmotor

SKF gaat uitzoeken hoe ze voor CAKE, een Zweedse fabrikant van elektrische motorfietsen, lagers met een zo lage mogelijk ‘carbon footprint’ kunnen maken. De motorfietsenmaker wil die in hun Kalk OR ‘dirt bike’, ofwel crossmotor, gaan gebruiken. Maar de ambitie van CAKE gaat wel wat verder dan mogelijk ‘koolstofneutrale’ lagers.

SKF gaat uitzoeken hoe ze voor CAKE, een Zweedse fabrikant van elektrische motorfietsen, lagers met een zo lage mogelijk ‘carbon footprint’  kunnen maken. '
SKF gaat uitzoeken hoe ze voor CAKE, een Zweedse fabrikant van elektrische motorfietsen, lagers met een zo lage mogelijk ‘carbon footprint’ kunnen maken.
1/1

SKF heeft een intentieverklaring ondertekend met CAKE, maar die hadden zich al eerder met Vattenfall samen voorgenomen de schoonste crossmotor ooit te gaan produceren. Hoe? Door tegen 2025 elk onderdeel van de waardeketen van de elektrische CAKE Kalk OR-motor ‘koolstofneutraal' te maken - zonder gebruik te maken van koolstofcompensatie. Het doel van het initiatief is om te laten zien dat ‘fossielvrije' productiemethoden via innovatieve partnerschappen mogelijk zijn.
Als partner van het initiatief gaat SKF zijn expertise inzetten om te onderzoeken hoe lagers met een lage uitstoot kunnen worden toegepast in belangrijke onderdelen van de crossmotor, zoals de stuurinrichting, de wielen, het frame en de e-motor. SKF-experts zullen als onderdeel van het project ook samenwerken met CAKE om te kijken naar manieren om de uitstoot verder te verminderen.

Tastbare bijdrage

"SKF en CAKE delen een gemeenschappelijk erfgoed en duurzaamheidsambitie", aldus David Johansson, president Automotive bij SKF. "Onze expertise als marktleider in de tweewielermarkt, gekoppeld aan onze kennis en ervaring in het produceren van lagers met een minimale impact op het milieu, betekent dat we een tastbare bijdrage kunnen leveren aan het realiseren van de visie van CAKE en Vattenfall voor een schone crossmotor. We zijn er trots op dat we ons aansluiten bij gelijkgestemde collega's uit de industrie die de overtuiging delen dat verandering dringend noodzakelijk is voor een duurzame toekomst. Door onze gezamenlijke expertise in te zetten, kunnen we de ontwikkeling van producten die bijdragen aan deze industriële transformatie op gang brengen en versnellen."

Fossielvrije mentaliteit

"Toen Vattenfall en CAKE aan deze reis begonnen, wisten we dat we voor een uitdaging stonden en waren we vastbesloten om de Cleanest Dirt Bike Ever te bouwen - van de materialen die bij de productie worden gebruikt tot de uitstoot", stelt Stefan Ytterborn, ceo van CAKE. "Onderweg hebben we industriële giganten geïnspireerd om met ons mee te doen en hun grenzen te verleggen als het gaat om het koolstofvrij maken van de productie, waardoor de impact verder reikt dan de crossmotor. Dit is waar het project over gaat - het creëren van een fossielvrije mentaliteit in elk onderdeel van de productiefase - en daarom zijn we blij te kunnen aankondigen dat SKF, een van 's werelds grootste en meest geavanceerde lagerfabrikanten, nu meedoet."

 

 

 

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (7)

5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
19 juni 2024 - Metaal Kathedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden