, 25 januari 2021 13:25
Onlangs heeft de gemeente Amsterdam Althen en nog zeven bedrijven laten weten dat zij door zijn naar de volgende fase van de SBIR oproep (Small Business Innovation Research). Medio 2020 nodigde de gemeente Amsterdam en RVO ondernemend Nederland uit om een innovatief voorstel in te dienen om het areaal bruggen en kades vaker, sneller en goedkoper te meten. Van de 43 inzendingen zijn acht bedrijven door naar de tweede fase.
Dat is inderdaad één van de aspecten waarop ook Agnieszka Bigaj-Van Vliet, senior scientist integrator bij TNO-TU Delft, de voorstellen heeft beoordeeld. "Het gaat verder dan alleen het meten", legt zij uit. "De oplossingen moeten de gemeente Amsterdam ondersteunen om uitspraken te kunnen doen over het areaal. De data moeten betekenis krijgen en een bijdrage leveren aan de beoordeling van het risico". Zij zegt onder de indruk te zijn van de diversiteit van de voorstellen, de mate waarin de bedrijven zich echt verdiept hebben in de Amsterdamse context én de innovatiekracht. "Ook zag ik dat men goed heeft nagedacht over wat realistisch is en wat kritische onderdelen zijn. Dat wekt vertrouwen in de innovatiekracht en de professionaliteit van de teams die nu het haalbaarheidsonderzoek gaan doen."
Deze nieuwe oplossingen zijn een verlengde van toegepast wetenschappelijk onderzoek. "Soms vinden academische innovaties niet zo snel de weg naar de markt en is het lastig voor marktpartijen om kennis af te nemen van de wetenschap", vertelt Agnieszka Bigaj-Van Vliet. "Met deze competitie is juist bereikt dat de markt stappen zet om opgedane kennis in de wetenschap verder te brengen. En je ziet een wisselwerking door de kennisoverdracht die plaatsvindt tussen de kennisinstellingen en de markt. Dat vind ik heel positief."
Begin 2021 starten de bedrijven met hun activiteiten voor het haalbaarheidsonderzoek, daarbij ondersteund door de gemeente Amsterdam en RVO (Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland). Half april ronden zij het onderzoek af en maken ze een voorstel over de doorontwikkeling van hun techniek. Dan volgt een nieuwe beoordelingsronde waaruit vier bedrijven overblijven die de oplossing verder mogen testen en op proeflocaties van de gemeente Amsterdam kunnen valideren. Zij krijgen ieder hiervoor een budget van maximaal € 100.000,- (inclusief BTW). Dit is fase 2, die duurt van juni 2021 tot juni 2022.
ab op X
Volg ab nu ook op X!
Onze accountnaam is: @aenb