Laatste nieuws:

, 28 maart 2019 12:22

Autonome zeescheepvaart komt steeds dichterbij

Vorige week is een reeks proeven uitgevoerd met autonome operaties op de Noordzee, ongeveer 5 zeemijl vanaf de kust bij Den Helder. De SeaZip 3 nam, uitgerust met intelligente aansturing, deel aan verschillende runs van nautische scenario's om de interactie van het schip met ander scheepvaartverkeer te beoordelen.

De Seazip3 en Octans tijdens de proeven.'
De Seazip3 en Octans tijdens de proeven.
1/1

Door de scenario's te testen, demonstreerden de betrokken partners hoe het beslissingsproces werkt van een autonoom systeem dat de opdracht heeft om veilig te varen en tijdig uit te wijken voor andere scheepvaart.
Het autonome systeem van Robosys Automation was gekoppeld aan het besturingssysteem van de SeaZip 3, een Damen Fast Crew Supplier 2610 Twin Axe van SeaZip Offshore Services, en voerde de manoeuvres in principe veilig uit. De partners concludeerden wel dat doorontwikkeling van autonome systemen nodig is om efficiënt te reageren op complexe situaties.

11 scenario's

De proeven maken deel uit van het Joint Industry Project Autonomous Shipping, een twee jaar durend onderzoeks- en innovatieproject over autonome operaties van zeeschepen dat startte in 2017.
Projectleider Marnix Krikke: "In totaal werden elf scenario's uitgevoerd waarin de SeaZip 3 interactie had met twee andere schepen. Dit waren opleidingsvaartuig Octans en emergency towing vessel Guardian. Deze scenario's zijn het resultaat van onderzoek van de kennisinstellingen TU Delft, Marin en TNO. Ze werden eerst getest in het Marin-simulatiecentrum in Wageningen en vorige week dus op de Noordzee."

Roadmap autonome zeescheepvaart

De demonstratie levert input voor een roadmap naar autonome zeescheepvaart, dankzij de inzichten in de staat van de huidige technologie, te nemen obstakels en het potentieel van technologie. "De impact en de mogelijkheid van ontwikkelingen op het vlak van autonomie in de scheepvaart zijn enorm groot. Door te participeren in dit project hebben wij op diverse vlakken enorm veel kennis opgedaan wat ons nu en in de toekomst helpt om te groeien als rederij bedrijf", aldus Mark van der Star, managing partner bij SeaZip Offshore Service.

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

19 juni 2024 - Metaal Kathedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden