Laatste nieuws:

, 14 maart 2019 16:21

Duitse machinebouwers starten 2019 moeizaam

De Duitse machinebouwers zijn dit jaar slecht uit de startblokken gekomen: in januari bleef de orderontvangst reëel 9 procent achter bij het niveau van het jaar ervoor. De daling van de binnenlandse orders beperkte zich tot 5 procent, terwijl de orders uit het buitenland daalden met maar liefst 11 procent. Vooral de orders uit de europartnerlanden (min 22 procent) waren teleurstellend.

De Duitse machinebouwers zijn dit jaar slecht uit de startblokken gekomen: in januari bleef de orderontvangst reëel 9 procent achter bij het niveau van het jaar ervoor. '
De Duitse machinebouwers zijn dit jaar slecht uit de startblokken gekomen: in januari bleef de orderontvangst reëel 9 procent achter bij het niveau van het jaar ervoor.
1/1

In december 2018 waren de orders uit deze landen daarentegen met 22 procent gestegen ten opzichte van december 2017. "Dit geeft aan hoeveel de maandelijkse cijfers kunnen schommelen", relativeert VDMA economisch expert Olaf Wortmann deze cijfers.

Eurozone

Ook het niveau van de orders uit de eurozone in januari 2018 was het afgelopen jaar uitzonderlijk hoog. De orders uit niet-eurolanden bleven in de beschouwde maand 6 procent onder het niveau van het voorgaande jaar. "De machinebouwsector voelt de gevolgen van de economische neergang. Bovendien hebben de risico's die al enige tijd bij ons aanwezig zijn, een toenemende impact", zegt Wortmann.

In de driemaands-vergelijking van november 2018 tot en met januari 2019 waren de orders in reële termen 6 procent lager dan dezelfde periode een jaar ervoor. Terwijl de binnenlandse orders met 6 procent daalden, daalden de inkomende orders uit het buitenland met 5 procent. De orders uit de eurozone daalden met 2 procent, de orders uit niet-eurolanden met 7 procent.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (8)

28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
19 juni 2024 - Metaal Katthedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden