, 20 november 2018 11:58
Sleeplieren werken onder extreem zware omstandigheden. De sleep weegt vaak vele malen meer dan de sleepboot zelf en hun lieren krijgen met ruwe zee en buitengewoon hoge belastingen te maken. Ze worden doorgaans hydraulisch aangedreven door hogedrukpompen, die het vermogen van de scheepsmotoren op de lier overbrengen.
Sleepboten worden ingezet om enorme schepen en offshore equipment te verplaatsen, positioneren en fixeren: in havens, kanalen, nauwe vaargeulen en zelfs op open zee. Deze toepassing brengt met zich mee dat de lieren niet alleen zware lasten moeten slepen, maar ook enorme schokbelastingen moeten opvangen doordat de bewegingen van beide schepen door de stroming en golven worden beïnvloed. Hydraulische lieren verdienen de voorkeur boven mechanische exemplaren, omdat hun design deze uitdagingen beter aankan.
Voor een ontwerper en fabrikant van sleeplieren is het niet moeilijk om de juiste hydraulische lieren te kiezen. Maar het was een uitdaging om een betrouwbare koppeling te vinden voor tussen de hydrauliekpomp en de scheepsmotoren. Deze fabrikant wilde 450 pk aftakken van één van de twee 1.500 pk scheepsdiesels. De askoppeling moest forse radiale en axiale uitlijnfouten kunnen opvangen vanwege de motorbewegingen in de soepele motorophanging. De koppeling moest bovendien enorme koppels kunnen overbrengen en onderhoudsvriendelijk zijn.
De systeemontwerpers vroegen Stromag een geschikte askoppeling te adviseren. Stromag ontwikkelt en produceert aandrijfcomponenten voor industriële en maritieme toepassingen. Het bedrijf behoort tot de Altra Industrial Motion Groep, één van de grootste fabrikanten en leveranciers van mechanische aandrijfsystemen ter wereld.
De technici van Stromag bekeken de toepassingsvereisten en concludeerden dat de Stromag Vector 20 askoppeling optimaal zou zijn. Deze koppeling heeft een elastisch element, waarbij een weefsel met hoge treksterkte in het rubber is ingebed. Dit duurzame materiaal zorgt ervoor dat de koppeling vrijwel spelingvrij een maximumkoppel van 19.800 Nm overbrengt. Doordat het materiaal flexibel is, kan het grote uitlijnfouten en zware schokbelastingen opvangen.
Dossier Oekraïne op Engineersonline In de nacht van 23 op 24 februari 2022 is Rusland de Oekraïne binnengevallen. Wat is er sindsdien allemaal gebeurd met betrekking op de high tech en Nederlandse industrie? Op collega-website Engineersonline staat een Rusland/Oekraïne-dossier, waarin we de acties, feiten en meningen op een rijtje zetten.
ab op Twitter
Volg ab nu ook op Twitter!
Onze accountnaam is: @aenb
Agenda meer (0)