Laatste nieuws:

, 28 februari 2018 14:25

Vici-beurs voor onderzoek naar werking van batterijen

Dr. ir. Marnix Wagemaker van de TU Delft ontvangt een Vici-beurs van NWO. Wagemaker ontvangt een beurs van 1,5 miljoen euro en 250.000 euro van betrokken bedrijven om onderzoek te doen naar de werking van batterijen. Dit onderzoek moet meer duidelijkheid geven over de vraag waarom de bereikte opslagcapaciteit van de huidige generatie batterijen achterblijft bij de capaciteit die theoretisch haalbaar moet zijn.

Batterijen (beeld: Pixabay / michaljamro)'
Batterijen (beeld: Pixabay / michaljamro)
1/1
Onderzoekers hebben de afgelopen jaren vooral nieuwe electroden en elektrolyt-materialen ontwikkeld om betere batterijen te ontwikkelen. Er is echter nog veel onbekend over de werking van deze nieuwe materialen in deze batterijen. Dit komt volgens de TU Delft doordat er geen methoden zijn om de processen in werkende batterijen in beeld te brengen. 

Experimentele technieken

Wagemaker wil de werking van deze complexe processen in kaart brengen met behulp van nieuwe, experimentele technieken, zoals NMR-spectroscopie, synchotron en neutronenstraling. "Ik wil hiermee tot een fundamenteel begrip komen van waarom sommige chemische processen in batterijen falen, terwijl andere succesvol zijn", aldus Wagemaker. Een belangrijk voordeel van de beoogde technieken is dat zij niet-destructief zijn.

Daarnaast is Wagemaker geïnteresseerd in de wisselwerking tussen processen die zich op de atomaire schaal afspelen en processen op de grotere ‘mesoscopische’ schaal. Wagemaker: "Een dergelijke geïntegreerde aanpak kan leiden tot een theoretisch model dat voorspelt waar de bottleneck in de prestaties van batterij zit", legt Wagemaker uit. "Met die kennis kunnen dan weer betere batterijen en materialen ontworpen worden."

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (2)

12 oktober 2023 - Het Zendstation - Lopikerkapel
Up to the Nexxt
29 november 2023 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden