Laatste nieuws:

, 9 november 2017 20:06

Snellere diagnose huidkanker via warmtemetingen op de huid (video)

Het team van medische studenten aan de McCaster Universiteit in Canada heeft de James Dyson Awards van 2017 gewonnen. Hun ontwerpoplossing, de sKan, is een duurzaam apparaat dat melanomen door middel van warmtemetingen op de huid vroegtijdig kan opsporen. De sKan werd geselecteerd door James Dyson zelf.

'
1/1

'Door onderdelen te gebruiken die werelwijd simpel verkrijgbaar zijn, maakt de sKan het mogelijk dat huidkanker voortaan een stuk makkelijker is te detecteren. Het is een heel slim apparaat met het potentieel om levens over de gehele wereld te redden.' – James Dyson

Snelle diagnose

Eén op de zes Nederlanders krijgt in zijn of haar leven te maken met huidkanker. De overlevingskans van patiënten bij wie het melanoom vroegtijdig is opgespoord, wordt bij ongeveer 98 procent op 5 jaar geschat. Huidige melanoomdetectiemethoden zijn afhankelijk van een punctie of hebben een specialist nodig, die tijdrovend en kostbaar is. Veel patiënten hebben een snelle diagnose nodig om met de behandeling te beginnen, maar gezondheidsdiensten zitten momenteel al aan hun maximale capaciteit. De sKan kan hiervoor de oplossing zijn.

Hoe werkt het?

Onderzoek toont aan dat kankercellen een hogere metabolische snelheid hebben dan normale weefselcellen. Hierdoor is kankerweefsel sneller in staat weer warm te worden dan niet-kankerweefsel. De sKan maakt gebruik van deze eigenschappen van de huid en is in staat om met nauwkeurige temperatuursensoren de weefselgebieden – na het snel afkoelen van de huid – te lokaliseren, die sneller warmte genereren dan de normale weefselcellen.

De sKan bevat een reeks thermistors: zeer nauwkeurige en goedkope temperatuursensoren. De sKan wordt op de huid geplaatst en hoe snel de huid opwarmt naar de omgevingstemperatuur nadat de huidis afgekoeld. De thermistormetingen worden gedigitaliseerd, waarna de resulaten door middel van een warmtekaart de temperatuurverschillen simpel zijn af te lezen op een willekeurige computer. Een medisch arts kan de kwantitatieve bevindingen van de sKan gebruiken om aan te geven of de patiënt moet worden doorverwezen voor nader onderzoek of niet.

Lage kosten

Hoewel deze thermische beeldvormingstechnieken voor melanoomdiagnostiek al bestaan, zijn deze doorgaans erg duur, omdat ze warmtebeeldcamera's met een hoge resolutie gebruiken, die meer dan 20.000 euro kosten. De verwachte kosten van de sKan is rond de 1.000 euro. 'We zijn blij verrast dat we deze bijzondere kans krijgen', aldus het sKan-team. Het team is van plan om het prijzengeld van £ 30.000 te gebruiken om hun ontwerp te verbeteren, zodat het voldoet aan de normen van de Amerikaanse Food and Drug Administration.

Over de James Dyson Award

Elk jaar zoekt de James Dyson Award naar nieuw talent op het gebied van ontwerpen en techniek. De opdracht van de James Dyson Award is om iets te ontwerpen, dat een probleem oplost. Hiermee worden jonge designers, productontwikkelaars en ingenieurs gestimuleerd nieuwe en betere manieren te vinden om een bepaald probleem op te lossen. Dit jaar organiseren 22 landen wereldwijd de James Dyson Award. Elke nationale winnaar wint £2,000. De internationale runners-up winnen £5,000. De hoofdprijs van £30,000 is weggelegd voor één internationale winnaar. De universiteit waaraan de internationale winnaar studeert, krijgt ook nog eens £5,000.

 

 

 

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (11)

15 april 2024 - Messe Düsseldorf
Tube
15 april 2024 - Messe Düsseldorf
wire
16 april 2024 - Veldhoven
Manufacturing Technology Conference
16 april 2024 - Veldhoven
CLEAN EVENT
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden