Laatste nieuws:

UTRECHT, 1 september 2016 10:01

Efficiënte bekabeling selecteren en dimensioneren

Kabels zijn de energietransporteurs in de aandrijfketen. Hun bijdrage aan veiligheid, optimalisatie van energiemanagement en duurzaamheid is niet te onderschatten. De eisen die in een industriële omgeving worden gesteld aan bekabeling zijn van dien aard dat een juiste keuze en onderbouwde dimensionering van groot belang zijn. De toenemende automatiseringsgraad, 24/7 productie en hoogdynamische toepassingen versterken de noodzaak om de juiste componenten, in casu kabels, te selecteren.

'
1/1
Het belangrijkste aspect: het opstellen van objectieve criteria die de basis vormen voor de beslissingsboom. De keuze wordt bepaald op basis van elektrische, fysische, mechanische en normatieve eigenschappen. Ook de omgevingsfactoren moeten in acht worden genomen om tot een juiste selectie te komen.
Storings(on)gevoeligheid is een ander belangrijk aandachtspunt. Kabels spelen in deze materie niet zelden een prominente rol via geleiding, uitstraling, inductieve en capacitieve koppeling.

Richtlijnen, verordeningen, normen, aanbevelingen ... zien we door de bomen het bos nog? We zijn ons hoe langer hoe minder bewust van het belang van technische normen, terwijl deze van strategisch belang zijn voor bedrijven. Wat is wettelijk afdwingbaar, op welke manier en in welke mate moeten we ons conformeren?

De juiste kabel selecteren is één ding, kabels verbinden en aansluiten is weer iets anders. Elke verbinding is een discontinuïteit of obstructie in de geleiding en daardoor een bron van problemen en calamiteiten omwille van verhoogde contactweerstand en lokale oververhitting. Een en ander kan voorkomen worden door het juiste gereedschap en aansluitmethode. Om het risico op minderwaardige verbindingen volledig uit te sluiten kan je vooraf geassembleerde motor-, feedback- en communicatiekabels gebruiken. De connecties zijn machinaal uitgevoerd en getest (eventueel voorzien van testrapport). Ook op het gebied van logistiek en aankoop is dit kostenbesparend.
Paul Helsen van Lapp Benelux  gaat op het IE Motoren Event (20 september, De Fabrique, Utrecht) uitgebreid in op het selecteren en aansluiten van bekabeling. Om een en ander te illustreren gebruikt hij een applicatievoorbeeld van een 630 kW pomp waarvoor de kabels moeten worden geselecteerd en gedimensioneerd.

Kijk hier voor meer informatie over het IE Motoren Event

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (3)

4 oktober 2022 - Stuttgart
Motek
16 november 2022 - Tiel
Nationale Cobot Dag
30 november 2022 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden