Laatste nieuws:

ADELAIDE (AUSTRALIë), 22 oktober 2015 13:40

Nuon Solar Team wereldkampioen, Twente tweede

Voor de zesde keer heeft het Nuon Solar Team met haar zonnewagen Nuna8 de Bridgestone World Solar Challenge gewonnen. Nog nooit was het zo'n ‘close call' als in deze race die dwars door Australië voert. De zonnewagen Red One van het Solar Team Twente reed ongeveer 3 minuten achter Nuna8. Ook was er veel bewolking. Dat belemmerde de zon om via het zonnepaneel de accu op te laden. En die zonne-energie was hard nodig, want Nuna8 had op de laatste racedag niet veel energie meer in de accu. Bij de start was het zelfs niet zeker of het team de finish zou halen.

Het Nuon Solar Team viert de overwinning in Adelaide. '
Het Nuon Solar Team viert de overwinning in Adelaide.
1/1

De laatste kilometers van de World Solar Challenge waren zenuwslopend voor het Nuon Solar Team. Nog meer bewolking, een lekke band of een rood stoplicht en de concurrentie zou het team in kunnen halen. Om 3.00 uur Nederlandse tijd kwam Nuna8 toch als eerste over de finish. Onder luid gejuich van het publiek kwam het team samen met Nuna8 over de rode loper binnen in de Australische stad Adelaide. Een groot feest barstte los. Op Victoria Square in Adelaide kleurde het hele plein oranje met teamleden die de overwinning luid vierden. 

Zenuwen

"Het was echt heel erg spannend", vertelt Bianca Koppen van het Nuon Solar Team. "Het scheelde uiteindelijk zo'n 3 minuten met het team van Twente en het weer was niet erg goed deze laatste dag. Er was veel bewolking waardoor we de accu moeilijk konden laden. Ik had pijn in mijn buik van de zenuwen. We hebben meer dan een jaar gewerkt aan onze Nuna8. En dan wil je maar 1 ding en dat is winnen. Het is zo ontzettend fijn dat het gelukt is."

Veel verkeer

Coureur Tim van Leeuwen reed de laatste etappe van de race, richting Adelaide: "Dit was een heel lastig stuk, want er was zoveel verkeer op de weg. We moesten goed uitkijken dat we de laatste 180 kilometers ook zonder kleerscheuren zouden doorkomen. Ik moest er niet aan denken dat het nog op het laatste nippertje fout zou gaan."

Tweede

Solar Team Twente sloot de World Solar Challenge met een tweede plek. "Op de slotdag hebben we alles gedaan wat binnen onze macht lag om die eerste plek terug te pakken", zei Robin Haandrikman, technisch manager van Solar Team Twente vlak na de finish in Adelaide. "Dat het net niet gelukt is, is verschrikkelijk balen, maar we zijn ook ontzettend trots." De solarteams doken traditiegetrouw de fontein in op het Victoria Square in het centrum van Adelaide en werden enthousiast ontvangen door het toegestroomde publiek. UT-collegevoorzitter Victor van der Chijs was eveneens ter plekke om het team te ontvangen. Van der Chijs is enorm trots op het Twentse team. "Nog nooit zaten we zo dicht bij de overwinning. Het is een enorme prestatie van dit team."

De helft aan kop

Solar Team Twente lag ongeveer de helft van de race op kop. Op de voorlaatste dag (21 oktober) werd zonneauto Red One ingehaald door het team uit Delft. De strijd tussen de twee Nederlandse teams was tot en met de straten van Adelaide bloedstollend spannend en Delft trok daarbij aan het langste eind.

Kwartje

Solar Team Twente volbracht de 3000 kilometer lange World Solar Challenge van de steden Darwin naar Adelaide in ongeveer 38 uur. Het team is daarmee zo'n vier uur sneller dan het vorige Twentse team dat in 2013 derde werd: tot dan toe de beste prestatie.

De gemiddelde snelheid bedroeg 90 kilometer per uur, tegenover 79 in 2013. Het team voldeed daarmee aan de doelsnelheid. "Dat is ongekend snel", vertelt Haandrikman. "Het team uit Delft was alleen net een fractie sneller. Dat is moeilijk om te bevatten. Wat meer stoplichten in ons voordeel hadden bijvoorbeeld al het verschil kunnen maken. We zijn in ieder geval ontzettend tevreden over onze zonneauto Red One. We hebben geen enkel technisch probleem gekend. Niet op mechanisch gebied, niet op elektrotechnisch gebied en niet op andere vlakken. Het kwartje had ook zomaar de andere kant op kunnen vallen."

bron: Engineersonline.nl

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (11)

23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden