Laatste nieuws:

HANNOVER, 10 april 2014 14:13

Campusrobot op Hannover Messe (video)

Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben een autonome gidsrobot ontwikkeld: de campusrobot. De robot is in staat de omgeving te verkennen en groepjes mensen zelfstandig rond te leiden op culturele plekken. Hij monitort daarbij het gedrag van zijn publiek en past zich daarop aan. Een dergelijke gidsrobot is een wereldwijd unicum. Universiteit Twente liet hem zien tijdens de Hannover Messe.

Koning Willem-Alexander met de Campusrobot.'
Koning Willem-Alexander met de Campusrobot.
1/1

De robot, die is ontwikkeld binnen het project Fun Robotics Outdoor Guide (Frog), gaat op innovatieve wijze om met gezichtsherkenning en navigatie. Hij heeft een grappige persoonlijkheid en benadert bezoekers interactief. Waar ‘normale' gidsrobots in bijvoorbeeld musea fungeren als mobiele audiogids, ligt bij deze campusrobot de focus juist op de sociale interactie met een klein groepje mensen.

Ontmoet de campusrobot

De campusrobot gaf tijdens de Hannover Messe rondleidingen door het Holland High Tech House in hal 2. Hij gaat de interactie aan met bezoekers en laat video's zien. Daarnaast deden promovenda Daphne Karreman en promovendus Michiel Joosse van de Universiteit Twente (onderzoeksinstituut CTIT) onderzoek naar de interactie tussen de bezoekers en de robot. Hoe benaderen mensen de robot? Blijven ze op afstand? Of komen ze juist dichtbij? De campusrobot opereert op dit moment nog niet autonoom en wordt voorgeprogrammeerd en aangestuurd met een afstandsbediening.

Interactie

De interactie die de campusrobot aangaat met zijn omgeving, onderscheidt hem van andere gidsrobots. Prof. dr. Vanessa Evers van de Universiteit Twente, geeft aan: "De campusrobot gaat voortdurend de dialoog met zijn publiek aan en is in staat positieve en negatieve emoties te herkennen. De huidige gidsrobots zien in hun navigatie de mens vooral als obstakel en zijn alleen bezig niet tegen die mensen op de botsen. Ze staan stil om iets te vertellen en doen verder niks. Bij de campusrobot ligt de focus juist wel op interactie."

Campus Universiteit Twente

Vanaf september is de campusrobot op de campus van de Universiteit Twente en zal hij bezoekers rondleiden. De robot vertoont sociaal en onderhoudend gedrag en geeft kleine groepjes mensen een innovatieve beleving van de Twentse campus.

Pauw & Witteman

Op donderdag 3 april waren Vanessa Evers en de Campusrobot te gast bij de talkshow Pauw & Witteman. Bekijk hier de aflevering van Pauw & Witteman of klik op de afbeelding hieronder.

 

Voeg reactie toeprint

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden