NIJMEGEN, 10 april 2014 14:38
Uit een steekproef onder een aantal Nederlandse zorginstellingen blijkt de verantwoordelijkheid rondom elektrotechnische installaties niet goed op orde. Vijftig procent van de ondervraagden heeft dit niet duidelijk vastgelegd. De andere helft besteedt dit vaak uit aan externe partijen.
In het onderzoek kwamen diverse elektrotechnische installaties ter sprake, zoals de brandmeld-, alarm- en klimaatinstallaties. De meeste respondenten vinden de veiligheid en continuïteit van dit soort systemen de belangrijkste prioriteit. Tegelijk blijven de financiën rondom installaties een terugkerend issue in de discussies over zorgkosten.
Ronald Dercksen: "Om te voldoen aan de wettelijke verantwoordelijkheid voor een veilige werkomgeving, focussen wij op volledige borging van de NEN 3140-norm. Wij stappen hiervoor in de rol van gedelegeerd installatieverantwoordelijke om zo de optimale werking van primaire zorgprocessen te garanderen. De uitdaging ligt dus in het realiseren van continue veiligheid tegen realistische kosten."
In de rol van gedelegeerd installatieverantwoordelijke gaat het om het gebruik van veilige installaties en werkzaamheden aan de elektrotechnische installaties. Het voorkomen van ongevallen, calamiteiten en eventuele aansprakelijkheid voor schade staan centraal.
Andrej Pieterson, commercieel manager bij Alewijnse: "Een conditiemeting conform de NEN 2767-standaard geeft ons inzicht in de huidige staat van instellingen. Op basis van deze informatie stellen wij een Meer Jaren Onderhouds Plan (MJOP) op. Zo is goed te plannen wanneer onderhoud, vernieuwing of vervanging van onderdelen nodig is."
Zorginstellingen zijn steeds meer zelf verantwoordelijk voor de onderhoudsbudgettering. Een MJOP is dan een praktisch uitgangspunt om de kosten beheersbaar te maken en veiligheid te garanderen. Pieterson: "Om het onderhoud uit te voeren, kiezen we monteurs die oog hebben voor de klant én de cliënt. Net even een stap extra zetten, hulpvaardigheid en extra service verlenen, omdat je bij iedere instelling maatwerk moet leveren."
Dossier Oekraïne op Engineersonline In de nacht van 23 op 24 februari 2022 is Rusland de Oekraïne binnengevallen. Wat is er sindsdien allemaal gebeurd met betrekking op de high tech en Nederlandse industrie? Op collega-website Engineersonline staat een Rusland/Oekraïne-dossier, waarin we de acties, feiten en meningen op een rijtje zetten.
ab op Twitter
Volg ab nu ook op Twitter!
Onze accountnaam is: @aenb
Agenda meer (0)