Laatste nieuws:

DEVENTER, 10 juni 2011 16:39

Smart sensor regelt nominale snelheid luchtmotoren

Aan een zwak punt van de luchtmotor - de regeling van de snelheid - is nu een einde gekomen door een regeling die is gebaseerd op een ingebouwde snelheidssensor.

'
1/1
Gewicht en formaat zijn altijd al doorslaggevende argumenten geweest als het aankomt op de selectie van een luchtmotor voor een automatiseringsoplossing. Vergeleken met een gelijkwaardige elektrische motor is een luchtmotor ongeveer een derde van de omvang en weegt maar een vijfde van het gewicht van de elektrische uitvoering. Deze voordelen komen vooral tot hun recht bij draagbare machines of apparaten en stationaire installaties.

Als de belasting van een luchtmotor toeneemt daalt de nominale snelheid. Neem bijvoorbeeld een mixer die een mengsel met constante snelheid moet roeren voor de beste productieresultaten. Wanneer de viscositeit van de oplossing toeneemt of het volume afneemt, zal dit direct gevolgen hebben in de vorm van een niet gewenste verandering van de snelheid. Deprag, producent van luchtmotoren, heeft nu een snelheidsregeling ontwikkeld waarbij dit probleem niet meer aan de orde is.

Snelheidssensor

De ontwikkelde regeling werkt simpel en betrouwbaar. Een contactloze snelheidssensor is  geïntegreerd in de luchtmotor, tussen de vaanmotor en de overbrenging. De sensor meet de actuele snelheid van de motor. De regelaar verkrijgt de gewenste nominale snelheid als input op het LCD van de controller. Vervolgens vergelijkt de regelaar de twee snelheidswaarden. Zodra er een verschil wordt gedecteerd, activeert de regelaar een klep die de luchtinvoer van de motor regelt en zo de snelheid. Het resultaat van deze regeling is dat de motor constant op de gewenste snelheid kan draaien.

Deze snelheidsregelaar was aanvankelijk ontwikkeld voor een roerinrichting bij een chemisch bedrijf waar vloeibare chemicaliën en oplossingen worden gemengd. De roerder is uitgerust met een rotormixer of een rotorblad met perslucht. Deze applicatie was gebaat bij een constante roersnelheid, waarop de engineers van Deprag op zoek gingen naar een eenvoudige oplossing voor een betrouwbare snelheidsregeling.

Lees meer in a&b 6-7/2011

bron: a&b

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (2)

12 oktober 2023 - Het Zendstation - Lopikerkapel
Up to the Nexxt
29 november 2023 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden