Laatste nieuws:

, 2 september 2009 07:00

Inauguratie hoogleraar Standaardisatie en Normalisatie

Vrijdag 28 augustus jl. was de inauguratie van dr. Knut Blind tot bijzonder hoogleraar Standaardisatie en Normalisatie aan de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit. Zijn rede had als onderwerp 'Standardization as a catalyst for innovation'. Sinds 1 mei 2008 is Knut Blind verbonden aan deze leerstoel, die in 1994 werd gestart vanuit samenwerking tussen NEN, het Nederlandse centrum voor normalisatie, en RSM, de Rotterdam School of Management.

'
1/1
 

Normen voor producten en processen leveren een steeds belangrijker bijdrage aan de internationale economische ontwikkeling. Normen hebben al een economisch voordeel van 1 procent van het BNP en zijn daarmee in belang vergelijkbaar met patenten. Vroeger werden normen vaak gezien als afspraken die vernieuwing belemmerden. Dat inzicht is in de afgelopen jaren onjuist gebleken. De inaugurele rede maakte duidelijk dat normalisatie innovatie juist bevordert - en wel op een drietal manieren. Blind lichtte eerst de functie van normen bij R&D toe. Zonder handige definities en zinvolle testmethodes kunnen nieuwe concepten eigenlijk niet tot ontwikkeling komen. Nanotechnologie is daarvan een duidelijk voorbeeld. Daarna beschreef hij de wisselwerking tussen normen en patenten. Overdracht van kennis wordt sterk gestimuleerd door het benutten van patenten in normen. De ontwikkeling van MP3 laat deze wisselwerking zien. Ten derde hebben normen een belangrijke functie in vele commerciële overeenkomsten. Blind spitste zijn betoog hier toe op het inkoopbeleid van de overheid. Daarmee heeft de overheid een uitgelezen kans om innovatie te bevorderen.

 

bron: NEN

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (11)

14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
15 mei 2024 - Evenementenhal Hardenberg
Maakindustrie Expo
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden