Laatste nieuws:

, 1 september 2009 13:04

Twentse High Tech Factory stimuleert nanotech

Volgend jaar opent de Universiteit Twente op het terrein van haar Kennispark de deuren van High Tech Factory. Deze instelling wil bedrijven die actief zijn op het gebied van nano- en microtechnologie helpen met groeien door haar faciliteiten aan deze firma’s beschikbaar te stellen.

'
1/1
Nederland moet een leidende rol blijven spelen op het gebied van nano- en microtechnologie, zo wil de overheid. De benodigde investeringen om deze markt te laten groeien, zijn echter niet gering. De kosten voor cleanrooms voor nanotechnologie lopen vlug in de miljoenen en ook de kosten van de benodigde apparatuur liegen er niet om. Na het opstarten van een bedrijf in de nano- of microtechnologie blijkt uitgroeien tot een grotere onderneming hierdoor al gauw een moeilijke taak. ‘High Tech Factory moet kleine bedrijven hierbij helpen', vertelt algemeen directeur Miriam Luizink. ‘Vaak is de aanschaf van dergelijke faciliteiten en apparatuur voor deze bedrijven te duur. Bij ons kunnen ze de lab- en bedrijfsruimte huren; voor de benodigde apparatuur kunnen ze een leasecontract afsluiten.' Is er voldoende interesse van andere bedrijven voor dezelfde apparatuur, dan kan deze gefinancierd worden vanuit een apparatuurfonds: een pot gevuld met 9 miljoen euro. De leaseopbrengsten moeten de pot gevuld houden. De aangeschafte apparatuur blijft eigendom van High Tech Factory. Het principe wordt nu al toegepast in Duitsland door de MST.factory in Dortmund. Luizink: ‘De bedrijven die een contract met ons afsluiten, kunnen zowel kantoorruimte als een deel van de cleanroom huren. Deze cleanroom wordt gevormd door het oude laboratorium van het Mesa+ instituut, dat zelf een nieuw laboratorium krijgt. Begin 2010 start de verhuizing van het Mesa+ instituut, waarna High Tech Factory zijn intrek kan nemen.

 

High Tech Factory 

 

Momenteel zijn er 25 partijen bij High Tech Factory betrokken, waaronder twintig bedrijven, veelal spin-offbedrijven van Mesa+. Een van die bedrijven is IMS uit Almelo. IMS ontwikkelt machines voor de productie van microsystemen, zoals de luidsprekers van mobiele telefoons en de microfoons van gehoorapparaten. ‘IMS heeft binnen High Tech Factory vooral een adviserende functie,' zegt Gerard Huiberts, algemeen directeur. ‘We zijn een aanspreekpunt voor de gevestigde bedrijven en doen actief mee met het overleg. Ze kunnen gebruikmaken van onze expertise. Weten de bedrijven succesvol uit te breiden, dan hopen wij de productiemiddelen te kunnen blijven leveren.' Een bedrijf dat zich nu al heeft gevestigd bij de voorloper van High Tech Factory, de Microsystems Technology Foundry, is Micronit. Dit bedrijf produceert glazen lab-on-a-chip-systemen voor onder meer bedrijven die zich bezighouden met DNA-analyse. ‘Toen we bijna tien jaar geleden begonnen,' vertelt Micronit-directeur Micha Mulder, ‘huurden we de cleanroom van het Mesa+ instituut. Acht jaar geleden trokken we met onze R&D-afdeling de Microsystems Technology Foundry in; volgend jaar verhuizen we naar High Tech Factory. Het is een uitkomst voor ons. Micronit wil graag uitbreiden; een eigen cleanroom zouden we dan al op de groei moeten laten bouwen. Dat is voor een kleiner bedrijf niet te doen. Nu kunnen we gewoon huren wat we nodig hebben.' LioniX is een ander bedrijf dat interesse toont in High Tech Factory. LioniX maakt microsystemen voor onder meer bedrijven die zich bezighouden met geïntegreerde optica en microfluïdica. ‘We maken nu al gebruik van de cleanroom van het Mesa+ instituut, dus als High Tech Factory deze functie gaat uitbreiden, zullen we ook kijken wat onze mogelijkheden daar zijn,' aldus LioniX-directeur Hans van den Vlekkert. LioniX is vooral in High Tech Factory geïnteresseerd op het gebied van assemblage en verpakken. Van den Vlekkert: ‘Onze chipproductie vindt al plaats in de MST.factory in Dortmund.' Luizink wijst erop dat mogelijk succes van High Tech Factory ook een probleem kan zijn. ‘Bij een geslaagde opzet van High Tech Factory is het onvermijdelijk dat bedrijven na een paar jaar weer vertrekken om de volledige productie zelf ter hand te nemen. Op dat moment zijn we afhankelijk van de instroom van nieuwe bedrijven. Maar dat is nu juist wat we nastreven. High Tech Factory is immers gericht op de doorgroei van de deelnemende bedrijven.'

bron: Technisch Weekblad

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (11)

14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
15 mei 2024 - Evenementenhal Hardenberg
Maakindustrie Expo
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden