Laatste nieuws:

, 20 juli 2009 07:00

TU-studenten ontwikkelen onbemande robotrog

Acht studenten luchtvaart- en ruimtevaarttechniek aan de TU Delft ontwikkelden een robotrog voor onderwaterspeurwerk.

De robotrog zwemt normaal met golfvormige vleugels, maar kan zich met gestrekte vleugels ook zijwaarts bewegen. Illustratie: www.kennisinbeeld.nl.'
De robotrog zwemt normaal met golfvormige vleugels, maar kan zich met gestrekte vleugels ook zijwaarts bewegen. Illustratie: www.kennisinbeeld.nl.
1/1

De robotrog, die de naam Galatea draagt, wijkt sterk af van andere onbemande onderzeeërs. Vooral de aandrijving is uniek: Galatea heeft aan beide zijden zeventien ribben, elk aangedreven door een eigen servomotor. Een katoenen vin verbindt de ribben met elkaar. Door sinusvormige golfbewegingen naar achteren te maken, ontstaat er aan de achterzijde van de robotrog een stuwkracht, die Galatea naar voren duwt met een maximale snelheid van 0,3 tot 0,4 m/s. Sturen is zowel mogelijk met de twee staartvlakken achteraan de robot, als door de frequentie en amplitude van de golfbewegingen van een van de zijvinnen te veranderen. De romp van de robotrog - gemaakt van glasvezel met epoxyhars rondom een kern van pvc-schuim - heeft een inhoud van 65 liter. Hierdoor blijft er genoeg ruimte over voor het plaatsen van verschillende sensoren en camera's, afhankelijk van de missie van de onderwaterrobot. Galatea is een prototype, maar de studenten denken al na over het opzetten van een bedrijf om de robotrog commercieel te produceren. Onder meer Rijkswaterstaat, de Koninklijke Marine en ingenieursbureau Fugro hebben al interesse getoond in Galatea.

bron: Technisch Weekblad

Reacties (1)

Prima idee. Ik noem het ROV, remot aangedreven voertuig, Ik zie gelijk dat het meer op een vliegtuig dan een onderzeer eruit ziet. Diep flight dus. erg leuk. Ik vraag me af of de onderzoekers ook iets te melden hebben over mogelijke toepassingen.succes

Mohammed Abdelghany, HR/Informatica

22-07-2009 op 06:12

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 

Van onze partners meer (3)...

Rollon Lineairtechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

DIS Sensors

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

19 maart 2019 - Ede-Veenendaal
Demoweek
26 maart 2019 - De Biasiliek, Veenendaal
Industrial Ethernet
1 april 2019 - Hannover
Hannover Messe
14 mei 2019 - Dalfsen
Procesoptimalisatie in de F&B industrie
21 mei 2019 - Ulvenhout
Procesoptimalisatie in de F&B industrie

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden