Laatste nieuws:

, 10 juni 2009 07:25

Opera van Hamburg werkt met ACE-technologie

Om een rekwisietenwand veilig te kantelen, zet de Opera van Hamburg ondermeer veiligheidsschokbrekers van ACE in. Opdat het kantelen van een rekwisietenwand, die voorsprongen en richels bezit, in de realiteit opvoering voor opvoering functioneert, belastte de opera van Hannover de Hamburgse onderneming that met de technische omzetting van het decorontwerp voor de opera „Die Bassariden“. Hiervoor werden o.a. veiligheidsschokbrekers mee op het toneel gebracht.

'
1/1
De in de opera „Die Bassariden" om te kantelen wand diende na de val een hellend vlak te vormen, dat voor een koor met 70 personen als speeloppervlak dient. Het kantelen diende daarbij zoveel mogelijk met een „natuurgetrouw" omvallen overeen te stemmen, dat betekent, zoals bij een vrije val een toenemende omvangs- resp. hoeksnelheid te bezitten. Daarover Peter Holtz, een van de chefs van that en constructeur van deze toepassing: „In de zin van de reproduceerbaarheid van het proces werd ons een vertragingshelling toegestaan. De wand mocht worden afgeremd, wanneer zij vrijwel horizontaal was neergekomen. Daardoor ontstond er zoiets als een slow motion effect, wat betekent, er kon een iets kleinere valsnelheid ontstaan." De voor het bereiken van het doel berekende remweg stemde overeen met een traject van 140 cm. Tegen het einde van de enscènering diende de wand zich als door een magische kracht bewogen weer op te richten. De vereisten aan de omschreven scènebeweging zijn zeer complex. Na een versnellingsfase met niet-lineaire versnelling, zij stemt volgens Peter Holtz eerder overeen met een sinusvormig beeld, gebeurt er een vertraging met maximale grens, ook in geval van storingen, om de draagconstructie van de wand niet te hoog te belasten. De koppeling van de beweging aan de sleepvloer van een podium met hoogwaardige besturing zou voor het bewegingsverloop de ideale oplossing zijn, aldus de constructeur. Omdat het operagebouw wel over zeer mooie en geluidsarme podiums beschikt, maar deze podiums echter als afzonderlijke podiums zijn uitgevoerd en de podiums nr. 3 en 4 ook bij de opvoering werden benodigd, konden de nevenpodiums uit het oogpunt van de ingenieur niet worden overbouwd en gebruikt. Ook het gebruik van de puntlieren stond op aanraden van de technische leiding buiten kijf. De inrichtingswand bleek te hoog te zijn, de inrichtingstijd te lang. Bovendien werd er vermoed, dat men wegens de lange hijskabels een ongunstig verend gedrag van de inrichting zou doen ontstaan. Voor het oprichten van de wand kon het gebruik van een voorhanden hydraulische cilinder met eenvoudige handbesturing worden voorzien, maar voor het kantelproces was dit systeem wegens de complexe vereisten niet geschikt. Er werd daarom besloten, om de wand werkelijk te laten kantelen en de beweging met industriële schokbrekers af te remmen.

bron: Engineeringnet

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (11)

14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
15 mei 2024 - Evenementenhal Hardenberg
Maakindustrie Expo
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden