Laatste nieuws:

BARNEVELD, 17 november 2008 00:00

Superprecisielagers op Mars

De Schaeffler Groep, leverancier van de merken LuK, INA en FAG, is ook actief in het buitenaardse. De precisielagers die de robotarm van de marssonde Phoenix zijn bewegingsvrijheid verlenen, zijn geleverd door de Barden Corporation, deel uitmakend van de Schaeffler Groep en gevestigd in Danbury, Connecticut.

'
1/1

De marssonde Phoenix deed spectaculaire vondsten op Mars. Analyses van bodemmonsters leverden een in de ogen van de onderzoekers wel heel overtuigend bewijs van ijsklompjes op. De monsters worden met een 2,4 meter lange robotarm gegraven uit de bevroren poolgrond van de rode planeet.

Essentieel onderdeel van die robotarm zijn de precisielagers van Barden Corporation. Al Conti, Aerospace specialist bij Barden, heeft met spanning de missie gevolgd: "Toen we werden benaderd door het Jet Propulsion Laboratory in Pasadena om de lagers voor de Phoenix robotarm te ontwerpen en te fabriceren, waren we ons terdege bewust van de zware verantwoordelijkheid die op onze schouders rustte. Want door lageruitval zou de gehele missie tot mislukken zijn gedoemd. Daarom hadden functiezekerheid en betrouwbaarheid de hoogste prioriteit. Verdere sleutelcriteria bij het ontwerp waren een compact design, een zo laag mogelijk gewicht, de laagste wrijving en hoogste precisie."

Betrouwbaar 

Het succes van de Phoenix geeft aan dat ook de specialisten van Barden Aerospace uitstekend werk hebben afgeleverd. De roestvaststalen superprecisiehoekcontactlagers hebben de lange reis door het heelal (negen maanden overweg voor een kleine 667 miljoen kilometer) probleemloos doorstaan. Het Barden-team is ervan overtuigd dat ze de noodzakelijke flexibiliteit aan de robotarm zullen blijven bieden en de arm zullen helpen om gedurende lange tijd betrouwbaar te werken ondanks slechte omstandigheden zoals storm, stof, hitte en kou.

De robotarmen van de twee vorige sondes Spirit en Opportunity waren ook al uitgerust met speciale lagers van Barden. Aanvankelijk ontworpen voor een gebruiksduur van negentig dagen hebben sondes, robotarmen en lagers de oorspronkelijke levensduurverwachting inmiddels met meer dan vier jaar overschreden. Gevoed met energie uit zonnecellen speuren ze nog steeds met de snelheid van een schildpad het marslandschap af en sturen hun wetenschappelijke data nog steeds naar de aarde.

bron: Schaeffler

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 

Van onze partners meer (3)...

Rotero Holland bv

Rollon Lineairtechniek BV

DIS Sensors

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (2)

29 oktober 2020 - Den Bosch
Engineering Event SAFETY
16 december 2020 - Den Bosch
Efficiënt Aandrijven Event

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden