Laatste nieuws:

EINDHOVEN, 21 juli 2008 13:23

Tech United tweede op WK robotvoetbal

TU/e-robotvoetbalteam Tech United is afgelopen weekeinde tweede geworden op RoboCup 2008, het WK voetbal voor robotteams in Suzhou China. Het team, dat speelt in de Middle Size League, werd in de finale met 7-1 verslagen door het Portugese CAMBADA van de Aveiro Universteit.

'
1/1

"We zijn er erg tevreden mee", reageert teamcoach Roel Merry vanuit China. "We hebben er keihard aan gewerkt. In drie jaar tijd zijn we nummer twee van de wereld geworden. We zijn ergens in 2005 pas begonnen met dit team." Toch is er wel een beetje teleurstelling bij het negentien man sterke TU/e-team. Merry: "Je bent er zó dichtbij, bij die wereldtitel. Maar het zat er gewoon niet in."

De oorzaak hiervoor ligt volgens de teamcoach vooral bij één trucje van de Portugezen. "Zij hebben één trucje waar wij nog geen antwoord op hebben, dat ze met grote precisie kunnen uitvoeren. Hoge stuiterende schoten, over de keeper heen." Doordat de robots van Tech United elk maar één camera hebben waarmee ze 'kijken', zien ze een tweedimensionaal beeld. Daardoor waren de hoge schoten van de Portugezen niet te zien voor de Eindhovense robots. Bijgevolg stond het bij de rust al 4-0, en de eindstand was 7-1.

Het Eindhovense team bereikte de finale ten koste van de wereldkampioen van 2007, Brainstormers Tribots uit Duitsland. In de halve finale versloeg Tech United de Duitsers met 2-1. Op het hele toernooi speelden de robots van de TU/e veertien wedstrijden. Daarvan werden er negen gewonnen, vier gelijk gespeeld en één verloren - de finale.

Naast Europees kampioen - Tech United veroverde in april van dit jaar de Europese titel in Hannover - is het TU/e-team nu dus ook vice-wereldkampioen. Volgend jaar wil Tech United natuurlijk meedoen aan RoboCup 2009, in Graz, Oostenrijk. De eerste kwalificatiepunten daarvoor zijn door het resultaat van afgelopen weekeinde al binnen.

TU Eindhoven

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden