Laatste nieuws:

DEN HAAG, 21 juli 2008 10:49

Windturbine zonder tandwielkast: minder onderhoud

Om windmolenparken op zee nog betrouwbaarder te maken, test Siemens nu windturbines zonder tandwielkasten.

Windturbine zonder tandielkast wordt getest in Denemarken.'
Windturbine zonder tandielkast wordt getest in Denemarken.
1/1

Het grootste voordeel is het eenvoudiger ontwerp, waardoor minder machinecomponenten nodig zijn. Dit moet leiden tot minder noodzakelijk onderhoud en een hogere bedrijfszekerheid. Vooral op zee is dit van voordeel, omdat hier de uitval van turbines meteen hoge kosten veroorzaakt.

Denemarken 

De eerste van de tandwielkastloze windenergie-installaties is in de tweede week van juli op een locatie in West-Denemarken geplaatst, de tweede installatie volgt aan het eind van het jaar. Beide turbines hebben een vermogen van 3,6 Megawatt (MW). Met een rotordiameter van 107 m hebben de testinstallaties vergelijkbare kenmerken als de serieturbines van het type SWT-3.6-107. Met het ongeveer twee jaar durende onderzoeksproject wil Siemens Energy vaststellen, of en vanaf welke vermogensklasse de turbines zonder tandwielkast concurrerend zijn met turbines met tandwielkasten.
De tandwielkastloze aandrijftechniek is namelijk in principe zwaarder én duurder te produceren dan conventionele machines.

Synchroongeneratoren

Een tandwielkast zet het lage toerental van de windrotor om in het hoge toerental voor het opwekken van energie. De tandwielkastloze testinstallaties daarentegen zijn voorzien van synchroongeneratoren, die door zogenoemde permanente magneten worden aangedreven. Ze zetten de rotorbeweging direct om in elektrische energie. Deze generatoren behoren tot de grootste machines met permanente magneten die ooit zijn gebouwd. Ze hebben een koppel van maar liefst 2500 kilo-Newtonmeter (kNm). Ter vergelijking: een krachtige elektrische aandrijving voor een voertuig heeft een koppel dat ver onder één kilo-Newtonmeter ligt. De generatoren worden in een speciaal hiervoor aangelegd testveld intensief getest. Hier kunnen ze met variabele snelheden tot boven hun nominale vermogen worden bedreven.

De eerste generator heeft alle theoretische verwachtingen bevestigd. Het testen van de tweede generator is in juni jl. begonnen.

bron: Siemens

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden