Laatste nieuws:

MASSACHUSETTS, 16 juli 2008 15:39

MIT ontwikkelt zonnepaneel uit geverfd glas

Onderzoekers van MIT zijn erin geslaagd om een zogenaamde 'zonneconcentrator' te ontwikkelen op basis van een transparante verflaag aangebracht op glas of plastic. De resultaten zijn gepubliceerd in Science.

'
1/1

De organische verfcoating, bestaande uit verschillende soorten verfmoleculen, absorbeert volgens de MIT-onderzoekers het invallende zonlicht en transporteert een deel hiervan gebundeld via het onderliggende transparante materiaal naar de randen van het paneel waar het licht valt op zonnecellen. "Het gefocuste licht verhoogt de elektriciteitsopbrengst van elke zonnecel met een factor van meer dan 40, zonder dat de stand van de zon van invloed is", aldus Marc Baldo, leider van het vierkoppige onderzoeksteam.

Doordat de zonnecellen, geplaatst aan de randen van het paneel, efficiënter benut worden dan bij een conventioneel zonnepaneel, zijn er minder van nodig waardoor een zonneconcentrator in principe goedkoper te produceren is. Ook heeft het als voordeel dat vanwege de transparantie solar concentrators in ramen verwerkt kunnen worden. Ook voor auto's zou deze technologie interessant kunnen zijn. Toyota ontwikkelt bijvoorbeeld een Prius met zonnepanelen verwerkt in het dak

Omdat een deel van het invallende licht gewoon wordt doorgelaten, is de zonneconcentrator te combineren met een conventioneel zonnepaneel, waardoor de efficiëntie van dit laatste met vijftig procent toe kan nemen, zo claimt MIT.

Het idee van 'luminescent solar concentrators' stamt al uit de jaren 70, maar vanwege een te grote absorbtie van het opgevangen licht door de transparante onderlaag bereikte maar een marginale hoeveelheid licht de randen van de glas- of plasticplaten. Tevens waren de gebruikte verfsoorten instabiel.

Het eerste probleem hebben de onderzoekers opgelost door speciale verfmoleculen toe te voegen die het geabsorbeerde licht van naburige verfmoleculen kunnen bundelen. Aan het stabiliteitsprobleem wordt gewerkt. In een testopstelling bleek een prototype na drie maanden nog 92 procent van de initiële prestaties te leveren. "Dit is nog niet goed genoeg voor serieproductie, maar we zijn ervan overtuigd dat technologie voor een langere levensduur van oled-panelen ook toepasbaar is op onze uitvinding", aldus Brado.

De technologie zal vercommercialiseerd worden door Covalent Solar, een bedrijf dat is opgericht door drie van de vier uitvinders. Het team denkt binnen drie jaar de technologie productierijp te hebben gemaakt.

MIT

bron: tweakers.net

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (11)

14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
15 mei 2024 - Evenementenhal Hardenberg
Maakindustrie Expo
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden