Laatste nieuws:

HAARLEM, 8 juli 2008 15:16

Europese industrie loopt meer dan €13 miljard mis aan mogelijke energiebesparingen

Uit het laatste onderzoek van Brammer, de toonaangevende leverancier van MRO-producten (Maintenance, Repair en Operations) in Europa, blijkt dat Europese productiebedrijven meer dan € 13 miljard aan mogelijke energiebesparingen voor hun fabrieken laten liggen.

'
1/1

Het Brammer Energy Survey 2008 vermeldt dat weinig fabrikanten gebruik maken of zelfs maar een idee hebben van alle energiebesparingen die er mogelijk zijn. Zij zijn zich echter scherp bewust van het belang van energiebesparingen en veel van hen ontwikkelen en implementeren energiebeleid.

De onderzoeksgegevens laten zien dat er een aanzienlijk bedrag aan mogelijke energiebesparingen op MPT-producten (Mechanical Power Transmission), zoals motoren, lagers en aandrijfriemen, die in productiefabrieken in heel Europa toegepast worden, over het hoofd wordt gezien. Dit ondanks het feit dat zij een substantiële mogelijke besparing vormen, zowel financieel als op milieugebied.

In haar onderzoek onder meer dan 330 productiebedrijven in 10 Europese landen heeft Brammer vastgesteld dat slechts 6% van de respondenten meent dat zij alle mogelijke besparingen hebben gerealiseerd. De meeste respondenten (60%) zijn bezig met het ontwikkelen en uitvoeren van plannen voor energiebesparing, maar schrikbarend weinig van hen nemen de aankoop van MPT-producten in hun plannen op. Toch leveren deze producten de belangrijkste besparingen op.

Het onderzoek van Brammer laat zien dat 78% van de verantwoordelijke managers zich bij energiebesparingen richt op het productieproces, terwijl 59% waarschijnlijk niet eens overweegt veranderingen aan te brengen in het gebruik van motoren. Toch nemen volgens de Engelse organisatie Carbon Trust motoren alleen al 65% van het energieverbruik van een standaardfabriek voor hun rekening.

Brammer heeft berekend dat het gebruik van efficiëntere motoren en aandrijfmechanismen energiebesparingen van wel 15% zou kunnen opleveren. Dit zou voor de 27 EU-landen jaarlijks een besparing van € 7,39 miljard of 47,27 miljoen ton CO21 betekenen.

Dit cijfer voor uitsluitend motoren en aandrijfmechanismen ligt bijna 1,25 keer hoger dan de totale besparingen die volgens de respondenten mogelijk zijn (geschat op € 5,96 miljard of 43,27 miljoen ton CO2). De meeste van hen hebben in hun plannen geen aandacht besteed aan MPT-producten. Dit betekent dat Europese productiebedrijven jaarlijks minimaal € 13 miljard op energie zouden kunnen besparen, wat gelijk staat aan meer dan 90,5 miljoen ton CO2. In de wetenschap dat de industrie verantwoordelijk is voor 40,9% van het totale elektriciteitsverbruik en voor 37,0% van het totale aardgasverbruik verspreid over de 27 EU-landen2, kan dit leiden tot een aanzienlijke bijdrage aan energiebesparingen.

Ian Fraser, Chief Executive van Brammer, over het belang van deze onderzoeksresultaten: "Toenemende energiebesparingen hebben drie belangrijke gevolgen: lagere productiekosten, als gevolg hiervan een sterkere concurrentiepositie van Europese productiebedrijven en, wat misschien nog wel belangrijker is voor het milieu op de lange termijn, een vermindering van CO2-emissies uit het brandstofverbruik. Nu we ons steeds meer bewust worden van de gevolgen van klimaatverandering, komen Europese fabrikanten onder toenemende druk te staan om aan milieudoelstellingen te voldoen en het energieverbruik terug te dringen. Het is duidelijk dat de verantwoordelijke managers van productiefabrieken hun verantwoordelijkheid inzien en van mening zijn dat zij hier hard aan werken. Uit onze resultaten blijkt echter dat ze nog veel zaken kunnen oppakken die ze nu over het hoofd zien. Wij proberen deze fabrikanten duidelijk te maken welke grote rol MPT-producten hierbij kunnen spelen en wij kunnen ze eenvoudig helpen substantiële energiebesparingen te realiseren die significant hoger liggen dan zij inschatten. Hierdoor wordt hun concurrentiepositie sterker en leveren ze een bijdrage aan een schoon milieu. Daar zal iedereen blij mee zijn."

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (11)

14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
15 mei 2024 - Evenementenhal Hardenberg
Maakindustrie Expo
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden