Laatste nieuws:

DEVENTER, 27 mei 2008 11:57

Beroepenwedstrijden metaal en elektro op negen locaties door heel Nederland

Bijna 250 talenten uit de metaal en elektro strijden van 28 januari tot en met 1 februari om een plek in de finale van de VakkanjerWedstrijden 2008.

Negen locaties door heel Nederland vormen het toneel van de selectiewedstrijden voor Vakkanjers, aanstormende vakmensen van ROC's en bedrijven. De Nederlandse kampioenen kunnen zich uiteindelijk kwalificeren voor de EuroSkills. Deze Europese kampioenschappen voor jonge vakmensen zijn in september van dit jaar.

Afgelopen november keerde de Nederlandse selectie terug van de WorldSkills in Japan, met zes medailles voor Excellent Vakmanschap op zak. Het leverde de Vakkanjers onder meer een ontvangst op bij premier Balkenende. Nu staat de nieuwe lichting klaar: 239 techniektalenten die verspreid over negen voorrondelocaties strijden om een plaats in de landelijke finale.

Eric Dekkers van opleidingscentrum VDL PBO ETG in Eindhoven: "Wij doen dit voor de tweede keer. De vorige keer hadden zes scholen, van VMBO tot havo, belangstelling voor de wedstrijden. Nu zijn er dat al zestien. Tijdens de wedstrijden gaan we met decanen diverse excursies voor klassen plannen. De VakkanjerWedstrijden blijken een uitgelezen kans om techniek onder jongeren te promoten."

Negen disciplines
Dit jaar staan er negen disciplines op het programma bij de VakkanjerWedstrijden: CADD-tekenen, lassen, CNC-frez;en, CNC-draaien, industriële automatisering/mechatronica, CNC-plaatconstructiewerken, machinebankwerken (fijnmechanisch), onderhoudsmontage en landbouwmechanisatie. Tijdens de selectiewedstrijden moeten de deelnemers hun opdracht binnen 22 uur tot een goed einde weten te brengen. De beste vijf Vakkanjers per wedstrijdvak plaatsen zich voor de landelijke eindstrijd.

De finale van de VakkanjerWedstrijden 2008 is tijdens de Techni-Show, van 11-15 maart in de Jaarbeurs Utrecht. Alleen de finale van landbouwmechanisatie is later: tijdens EuroSkills 2008 (18-20 september in Ahoy Rotterdam). Tijdens dit evenement zijn ook de kersverse nationale kampioenen in de overige wedstrijdvakken actief. Met collega's uit heel Europa strijden zij in Rotterdam om de Europese titel.

De nationale kampioenen kunnen zich mogelijk ook plaatsen voor de WorldSkills, de tweejaarlijkse wereldkampioenschappen voor jonge vakmensen (Canada, 1-6 september 2009). Daar meten zij hun krachten met techniektalenten van over de hele wereld.

www.vakkanjers.nl

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (11)

14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
15 mei 2024 - Evenementenhal Hardenberg
Maakindustrie Expo
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden