Laatste nieuws:

23 april 2018 11:49

Alfen levert energieopslagsysteem voor het slim laden van elektrische auto’s

Alfen, gespecialiseerd in energieoplossingen, gaat een geïntegreerd energieopslagsysteem leveren voor ElaadNL's testlocatie voor elektrische voertuigen in Arnhem. Het opslagsysteem wordt gecombineerd met laadpalen voor elektrische auto’s, een laadpleinoplossing en een transformatorstation voor de netaansluiting aan ElaadNL die eerder al door Alfen zijn geleverd. Deze combinatie biedt uitgebreide testmogelijkheden rondom het slim laden van elektrische auto’s.

ElaadNL'
ElaadNL
1/1
Meer over
Bedrijven
ElaadNL is een kennis- en innovatiecentrum op het gebied van slimme oplaadinfrastructuur. Nederlandse netbeheerders doen via hun betrokkenheid bij ElaadNL ervaring op met de impact van het laden van elektrische auto’s op het elektriciteitsnet. ElaadNL heeft onlangs een testlocatie opgezet bij haar hoofdkantoor in Arnhem, waar alle soorten publiek toegankelijke AC-laadpalen in Nederland beschikbaar zijn. Op deze testlocatie kunnen producenten van elektrische auto’s, netbeheerders en ElaadNL de functionaliteit testen van elektrische auto’s in combinatie met verschillende laadpalen, inclusief slimme laadmogelijkheden en de impact op de stroomkwaliteit. De testlocatie werd op 18 april 2018 officieel geopend door Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat.

Geïntegreerde energieopslagoplossing

Alfen is geselecteerd om een geïntegreerd energieopslagsysteem te leveren aan de testlocatie. Het opslagsysteem heeft een vermogen van 138 kWh en ondersteunt onderzoek naar de uitdagingen op het gebied van stroomkwaliteit en het gebruik van opslag voor het afstemmen van (duurzame) energieopwekking en -vraag op de energiemarkten. Bovendien zal het systeem worden gebruikt om het opladen van elektrische auto’s optimaal af te stemmen op de beschikbare capaciteit van het elektriciteitsnet. Het opslagsysteem kan ook de extra stroom leveren die nodig is voor het uitvoeren van bepaalde testprotocollen.

Onoph Caron, Directeur van ElaadNL, legt uit: “Met het toenemende aantal elektrische voertuigen verwachten we een meer geconcentreerde piekvraag naar elektriciteit, bijvoorbeeld in een woonwijk, waar aan het einde van de werkdag meerdere mensen hun auto’s tegelijkertijd beginnen te laden. Maar ook op parkeerplaatsen bij bijvoorbeeld hotels of stadions kunnen we dergelijke situaties verwachten, wat in toenemende mate een impact zal gaan hebben op het elektriciteitsnet. Deze impact kan worden verminderd door het inzetten van zogenaamd ‘smart charging’ en energieopslagsystemen. Met het opslagsysteem kunnen we deze mogelijkheden nu nabootsen en ermee experimenteren op onze eigen testlocatie voor het laden van elektrische auto’s in Arnhem.” 

Elektriciteitsnet voorbereiden op de toekomst

Richard Jongsma, Commercieel Directeur bij Alfen, voegt toe: “Dit is een mooi voorbeeld hoe Alfen compleet geïntegreerde oplossingen aan haar klanten aanbiedt. We hebben onze laadpalen, onze laadpleinoplossing, de netaansluiting en nu ook ons energieopslagsysteem aan ElaadNL geleverd. Als partners in het ‘Living Lab Smart Charging’ bereiden ElaadNL en Alfen het net voor op een toekomst met meer decentrale duurzame energie en elektrische auto’s. Nederland behoort tot de koplopers in Europa op het gebied van elektrische auto’s en laadpalen en daarmee doen we waardevolle ervaringen op waar we in het hele land, maar ook in het buitenland ons voordeel mee kunnen doen." 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb