Laatste nieuws:

, 6 maart 2024 11:01

Energietransitie zet ‘power-quality’ onder druk

‘Power-quality’ staat voor stroom- en spanningskwaliteit, een verzamelnaam voor de kwaliteit van elektrische energie. Een belangrijk deel van de machines en installaties in de Nederlandse industrie werkt op net- of krachtstroom. Daarbij vertrouwen we er massaal op dat onze energieleverancier een uitstekende ‘power-quality’ levert. Maar hoe draag je zelf daar aan bij?

'
1/1

Minder bekend zijn bedrijven met het feit dat de toename van de hoeveelheid elektronica binnen de eigen muren - door onder meer elektrificatie, ledverlichting en frequentieregelaars - leidt tot (onnodig hoge) netvervuiling. De moderne verklaring voor uitvallende machines, meer storingen en snellere slijtage.
Kort door de bocht draaien elektrische machines het efficiëntst op een perfect sinusvormige spanning. Energieleveranciers doen er alles aan om de spanning in deze perfecte sinusvorm aan te leveren; en daar slagen ze in Nederland prima in. Een belangrijk gegeven omdat iedere afwijking van de sinusvorm bijdraagt aan slijtage in elektronische apparaten, een hoger energieverbruik en minder goed lopende machines.

Netvervuiling

 

Afwijkingen van de sinusvorm wordt ook wel netvervuiling of harmonische vervuiling genoemd. In feite gaat het dan om harmonische spanningen die een veelvoud zijn van de standaard frequentie van 50 Hz die kenmerkend is voor ons net; een golfvorm van bijvoorbeeld 250 Hz is de vijfde harmonische, een golfvorm van 350 Hz de zevende enzovoorts. Harmonische spanningen ontstaan wanneer machines of apparaten een niet-lineaire stroom afnemen, zoals dit het geval is bij onder meer ledverlichting, frequentieregelaars en andere (vermogens)elektronica.
Hoe meer van deze apparatuur is aangesloten op het bedrijfsnet, des te meer vervuiling wordt geïntroduceerd waarvan de machines die wél een lineaire stroom willen afnemen, veel last kunnen hebben. Hoe forTop ijvert voor bewustwording en hoe de ‘power quality kan worden bewaakt en verbeterd lees je in de maart-editie van Aandrijven&Besturen. Of ga hier direct naar deze bijdrage.

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (12)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden