Laatste nieuws:

, 19 december 2023 14:00

2,5 miljoen in onderwaterrobots, energieopslag, medicijntechnologie en vier andere startups

UNIIQ investeert bijna 2,5 miljoen euro in zeven startups, zo maakte het Zuid-Hollandse investeringsfonds onlangs bekend. Fondsmanager Jasper Geselschap: “De zeven nieuwe bedrijven in het UNIIQ-portfolio vormen een mooie mix van de onderzoeksgebieden waarin Zuid-Holland uitblinkt: software, hardware en life sciences & health.” De bekende baksteen waarmee UNIIQ de investering officieel maakt werd ditmaal overhandigd door Dimitrie Morrison, manager innovatieve economie, namens de provincie Zuid-Holland.

'
1/1
Nog niet eerder maakte UNIIQ zoveel investeringen tegelijk bekend. De zeven startups waar het fonds 350.000,- euro elk in investeert zijn: Lobster RoboticsWave Energy CollectiveOre EnergyBlueGen.ai SolutionsCouncylIridescentBio en ExCulture. Met de gecombineerde bekendmaking wil UNIIQ de diversiteit van het Zuid-Hollandse innovatie-ecosysteem laten zien en de jonge bedrijven tegelijk netwerkmogelijkheden bieden.

Onderwaterrobots en golfenergie

Het in kaart brengen van de zeebodem is een kostbare aangelegenheid. Met een zwerm, of eigenlijk een school, van autonome onderwaterrobots brengt Lobster Robotics hier verandering in. De technologie is schaalbaar en levert beeldmateriaal van ongekende kwaliteit op.
We blijven op zee met Weco (Wave Energy Collective). Golven bewegen twee richtingen op: verticaal, de deining omhoog en omlaag, en horizontaal. Deze startup werkt aan een betaalbare, eenvoudig toepasbare en stormbestendige technologie die de horizontale golfbeweging omzet in energie.

Energieopslag

Om optimaal te profiteren van die golfenergie, maar ook van wind- en zonne-energie, is grootschalige energieopslag nodig. Ore Energy heeft hiervoor een technologie ontwikkeld die niet afhankelijk is van zeldzame aardmetalen. In plaats daarvan gebruikt de startup materialen die overal voorhanden zijn.

Privacygevoelige data nabootsen en datagedreven beslissingen

BlueGen.ai, een spin-off van de TU Delft, ontwikkelde een technologie op basis van machinelearning om privacygevoelige data na te bootsen. Bijvoorbeeld softwareproducenten gebruiken de data om hun producten op privacyvriendelijke wijze te testen met levensechte gegevens die niet van personen afkomstig zijn.
SaaS-platform Councyl helpt om besluitvormingsprocessen binnen organisaties te verbeteren. Door medewerkers te laten oordelen in hypothetische gevallen, achterhaalt het algoritme welke besluitvormingsprocessen zich lenen voor automatisering. Tegelijk komen de variabelen en weegfactoren die aan de besluitvorming ten grondslag liggen aan het licht.

Antistoffen voorspellen en biobased geneesmiddelen

Ook een SaaS-platform, maar dan voor het herkennen en optimaliseren van antistoffen. Daarmee ondersteunt IridescentBio de ontwikkeling van geneesmiddelen. Het platform van de startup helpt onderzoekers om de fysicochemische eigenschappen van antistoffen te voorspellen op basis van de molecuulstructuur.
Voor de productie van heparine, een medicijn dat de bloedstolling remt, zijn jaarlijks 1 miljard varkens nodig. ExCulture past een nieuwe technologie toe voor een biobased, diervrije productie van de bloedverdunner. Deze technologie wil de startup ook inzetten voor andere geneesmiddelen.

Mooie mix

Meindert Stolk, gedeputeerde Economie en Innovatie van de provincie Zuid-Holland: "Van digitalisering tot de energie- en de eiwittransitie: innovatie is van cruciaal belang voor de grote vraagstukken waar we voor staan. Maar innoveren betekent ook risico nemen. Mede dankzij de vroegefasefinanciering van UNIIQ kunnen startups die zich hierin onderscheiden en de risicovolle sprong van veelbelovend idee naar winstgevende toepassing wagen."
Geselschap: "De zeven nieuwe bedrijven in het UNIIQ-portfolio vormen een mooie mix van de onderzoeksgebieden waarin Zuid-Holland uitblinkt: software, hardware en life sciences & health. De innovaties van de startups lopen uiteen van onderwaterrobots tot een unieke medicijntechnologie. Daarmee tonen ze de kracht en diversiteit van het regionale innovatie-ecosysteem. De ondernemers zijn pas net begonnen en bieden al veelbelovende oplossingen voor verschillende maatschappelijke problemen. Door de nieuwe portfoliobedrijven tegelijk te presenteren, bieden we ze meteen netwerkmogelijkheden in deze vroege fase. Dat maakt deze bekendmaking extra waardevol."

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

12 maart 2024 - Jaarbeurs Utrecht
ESEF/TECHNISHOW
19 maart 2024 - Messe Stuttgart
LogiMAT
26 maart 2024 - de Basiliek, Veenendaal
Industrial Ethernet event
26 maart 2024 - Brussels Expo
Machineering
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden