Laatste nieuws:

, 13 december 2023 10:27

Een mobiele schroefcompressor op een accu – is dat wat? (Video)

Van Doorn uit Geldermalsen kreeg begin dit jaar de kans om de B-Air 185-12 accu-persluchtcompressor van Atlas Copco te testen voordat deze in mei officieel op de markt werd gebracht. Wat is het oordeel van het bedrijf na het gebruik van de B-Air 185-12 bij de installatie en reparatie van vangrails langs de snelwegen? Kunnen accu’s een rol spelen in de toekomst van de industrie?

De mobiele B-Air 185-12 accu-persluchtcompressor van Atlas Copco.'
De mobiele B-Air 185-12 accu-persluchtcompressor van Atlas Copco.
Rechts
1/2
Volgens Addy van Doorn, oprichter van Van Doorn, is het antwoord een volmondig 'ja'. "Ik moet eerlijk zeggen dat we in eerste instantie een beetje sceptisch waren, gebaseerd op het feit dat de compressor op een accu draait. Hoe lang kan hij echt mee? - dachten we. Maar ik ben blij te kunnen zeggen dat we diep onder de indruk zijn van de prestaties. Hij werkt de hele dag efficiënt, wat betekent dat we niet alleen onze productiviteit op peil houden, maar ook wat extra voordelen behalen door te kiezen voor een koolstofarm alternatief."

Volledige autonomie

De expertise van Van Doorn omvat de aanleg en het onderhoud van infrastructuur, maar ook verkeerswerken en landschapsarchitectuur. Veel van deze projecten vinden plaats op afgelegen locaties waar reguliere toegang tot elektriciteit van het elektriciteitsnet niet beschikbaar is. Dankzij de stroomconvertor van de B-Air kan het bouwteam profiteren van de autonomie die de machine biedt, terwijl ze toch een volledige dienst kunnen draaien. Omdat de stroom wordt geleverd door de accu aan boord, is een volledig opgeladen B-Air tijdens het gebruik niet afhankelijk van brandstof of een lokale stroombron, waardoor er geen lokale uitstoot is en de projecten van Van Doorn volledig draagbaar zijn.

Stil

"Er zijn geen lokale emissies en het is ook verrassend stil met slechts 61 dB op 7 meter", vervolgt Addy. "Ik kan met zekerheid zeggen dat ik de B-Air zou aanbevelen, en zal overwegen om meer B-Air units aan te schaffen na het testen van het prototype." Van Doorn hield woord: het bedrijf kocht de allereerste B-Air op de dag van de marktintroductie in Antwerpen, België. En in de zomer investeerde het bedrijf in nog een B-Air, waarmee het weer een stap dichter bij een meer milieuverantwoorde manier van werken kwam.

Perslucht Wilda

De B-Air kwam tot leven dankzij een samenwerking tussen Atlas Copco en zijn langdurige Nederlandse partner en dealer Perslucht Wilda. "Onze klanten kwamen rechtstreeks naar ons toe met het verzoek om een accucompressor", legt Remko van Piggelen, eigenaar van Perslucht Wilda, uit. "Het grootste deel van onze klantenkring werkt in de infrastructuur en bevindt zich niet op bouwplaatsen, wat betekent dat een standaard elektrische unit met een netsnoer gewoon niet geschikt is voor hen."

Inspelend op de vraag van de klant naar een koolstofarme en volledig mobiele elektrische compressor, nam Perslucht Wilda contact op met Atlas Copco om samen een oplossing te ontwikkelen. Het uiteindelijke prototype werd vervolgens aan een handvol klanten van Perslucht Wilda - waaronder Van Doorn - aangeboden om te testen. De rest is geschiedenis.

Grote vraag

"Er is al een grote vraag naar accugevoede oplossingen - op overheids- en maatschappelijk niveau, maar ook vanuit bedrijven", vertelt Maarten Vermeiren, Product Marketing Manager Duurzaamheid en Digitalisering bij de divisie Portable Air van Atlas Copco. "Voor Atlas Copco en onze partner Van Doorn was de ontwikkeling van de B-Air een voor de hand liggende stap in een duurzamere richting. Atlas Copco wil uiteindelijk al onze klanten - en hun klanten - ondersteunen bij het invoeren van energiezuinige praktijken, zodat we samen kunnen helpen onze ecologische voetafdruk te verkleinen."

 

 

 

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (11)

15 april 2024 - Messe Düsseldorf
Tube
15 april 2024 - Messe Düsseldorf
wire
16 april 2024 - Veldhoven
Manufacturing Technology Conference
16 april 2024 - Veldhoven
CLEAN EVENT
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden