Laatste nieuws:

, 7 november 2023 18:29

Technologie Kieswijzer online

Hoe denken politieke partijen eigenlijk over de toenemende datalekken, verspreiding van nepnieuws en macht van Big Tech? Op dit soort vragen antwoordt Technologie Kieswijzer 2023. Met de input van de politieke partijen.

'
1/1

De Technologie Kieswijzer is een initiatief van Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT). "Wij vinden het van belang dat politici blijven nadenken over de impact van opkomende technologieën", aldus Rudy van Belkom, directeur van STT. "Digitalisering heeft immers veel invloed op onze veiligheid, internationale verhoudingen en de werking van onze democratie. We hopen hier met de Technologie Kieswijzer meer aandacht voor te vragen." Kiezers beantwoorden in de kieswijzer zeventien vragen over de rol van digitale technologie in de samenleving. Per vraag is er één keuze te maken uit vijf mogelijke oplossingen voor een probleem.

Partijen kritischer

Nu de kieswijzer voor de tweede keer uitkomt, kan STT in kaart brengen of politieke partijen in de afgelopen jaren anders zijn gaan denken over de rol van technologie in de samenleving. De eerste conclusie is dat partijen over het algemeen kritischer zijn geworden over de inzet van digitale technologie ten opzichte van 2021. "Ontwikkelingen als de toeslagenaffaire hebben een grote indruk gemaakt. Een opkomend aantal partijen wil het gebruik van gegevens over afkomst (zoals nationaliteit) bij de inzet van algoritmen verbieden. Partijen willen daarbij meer regie vanuit de overheid. Zo is de roep om een Minister van Digitale Zaken luider geworden en willen meer partijen investeren in Europese alternatieven voor de platforms van Big Tech."

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (8)

28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
19 juni 2024 - Metaal Katthedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden