Laatste nieuws:

, 31 oktober 2023 14:19

5G-uien?

Misschien zijn ze allemaal al weg, maar ben je in Zweden en heb je uien nodig – ga dan naar een winkel van telecombedrijf Telia en haal daar je 5G-uien. Geteeld met minder bestrijdingsmiddelen dan reguliere gele uien, langer houdbaar en ook nog eens lekkerder volgens Gustav Leonhardt, Chef van het jaar 2021. Maar die 5G?

De 5G-ui is het product van het EKOBOT-proefproject dat in 2021 is gestart door Telia, Ekobot, RISE en Axis Communications.'
De 5G-ui is het product van het EKOBOT-proefproject dat in 2021 is gestart door Telia, Ekobot, RISE en Axis Communications.
Rechts
1/2
De 5G-ui is het product van het EKOBOT-proefproject dat in 2021 is gestart door TeliaEkobotRISE en Axis Communications. Het project draait om een agrorobot van 700 kg en hoe je via een mobiel netwerk en nieuwe technologieën zoals 5G met chirurgische precisie kan wieden. "Met de 5G-ui willen we laten zien hoe de technologie van vandaag een moeilijke uitdaging op een enigszins onverwachte manier kan oplossen. Niet iedereen begrijpt de snelheid, stabiliteit en veiligheid van 5G, maar iedereen begrijpt smaak en vrijwel iedereen eet uien", zegt Oscar Karlsson, hoofd B2C bij Telia.

Gele ui

De keuze viel op de gele ui omdat dit het een van de moeilijkste gewassen is om zonder pesticiden te telen. Tegelijkertijd is het ook een van populairste producten in de Zweedse huishoudens. Chemische bestrijdingsmiddelen werken snel en zijn goedkoop, maar zijn niet al te best voor de biodiversiteit. Onkruid wieden met de hand is tijdrovend en onmogelijk op het moment dat duizenden boeren door EU-wetgeving verplicht worden om het gebruik van pesticiden af te bouwen.

Landbouwrobots

De technologie achter de 5G-ui is een voorbeeld van hoe precisielandbouw op een duurzame en winstgevende manier kan worden gerealiseerd. De Ekobot-landbouwrobots genereren grote hoeveelheden gegevens en realtime video die worden geanalyseerd in de cloud en via 5G worden teruggekoppeld naar de robot en de boer. "Het is fantastisch dat we nu meer mensen in Zweden de kans geven om 5G-uien te testen. Er zit bloed, zweet en uientranen achter deze innovatie en het is de combinatie van onze geavanceerde expertise die het mogelijk heeft gemaakt om een betere en duurzamere ui te telen", zegt Jonas Eklind, ceo van Ekobot.

70 procent minder bestrijdingsmiddelen

Onderzoek op verschillende Zweedse boerderijen concludeert dat de technologie de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen met 70 procent vermindert, het aantal varianten van bestrijdingsmiddelen van zes naar twee terugbrengt en de kooldioxide-uitstoot met 19 procent vermindert. Uit een onderzoek van Hushållningssällskapet - een Zweeds samenwerkingsverband van organisaties in plattelandsontwikkeling - blijkt ook dat de oogst 6 procent groter is. Bovendien is de ui langer houdbaar, waardoor er minder afval in de opslag is.

Smaak

En de smaak? "De gele ui speelde een centrale rol bij het winnen van de prijs Chef van het Jaar in 2021, en ik was lange tijd op zoek naar een ui met een hogere standaard. Nu ik de 5G-ui heb getest, heb ik het gevoel dat ik heb gevonden wat ik zocht. Alles is beter - de smaak, de textuur en de samenstelling. Het is verbazingwekkend dat geavanceerde technologie de kwaliteit van het product zo kan verhogen", aldus Leonhardt die Zweden vertegenwoordigt in ‘kookwedstrijd' Bocuse d'Or 2024 die volgend voorjaar in het Noorse Trondheim wordt gehouden.

Recept

Dat de 5G-ui van betere kwaliteit is, is te danken aan de toegepaste technologie. De bol van de 5G-ui kan vrij groeien en langer blijven staan. Dit betekent dat het gewas kan profiteren van meer zon en meer voedingsstoffen kan opnemen. En dat resulteert in lekkerdere en duurzamere uien. Speciaal voor de 5G-uit heeft Leonhardt een recept ontwikkeld: 5G-uiensoep, met ragù op gebakken brood met ui en truffel met gekarameliseerde uien. Als AB het tenminste goed heeft weten te vertalen uit het Zweeds. Het mag ook met andere uien.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (9)

16 april 2024 - Veldhoven
Manufacturing Technology Conference
16 april 2024 - Veldhoven
CLEAN EVENT
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden