Laatste nieuws:

, 31 oktober 2023 13:51

Concurrentie voor magnetische en optische encoders?

Renesas heeft een inductieve encoder ontwikkeld die – zo stellen de Japanners - kan concurreren met de dure magnetische en optische encoders die vaak worden gebruikt voor motorbesturingstoepassingen. Het bedrijf claimt dat zijn snelle inductieve positiesensor (IPS)-technologie nauwkeurig, robuust, betrouwbaar en concurrerend geprijsd is.

'
1/1
De gepatenteerde IPS-technologie maakt gebruik van detectie-elementen die bestaan uit koperen spoelen geëtst op een printplaat, die de positie van metalen doelen detecteren. De IPS-sensoren detecteren de motorpositie bij het opstarten en zijn toe te passen bij toerentallen tot 600.000 min-1. Ook autokalibratie en linearisatie zijn mogelijk met de technologie.

Superieur

De technologie met dubbele spoel, gebaseerd op het Vernier-principe (nonius), ondersteunt een resolutie tot 19 bits en een nauwkeurigheid tot 14 bits. Volgens Renesas maakt dat de IPS-sensoren superieur is aan vergelijkbare technologieën op de markt. De absolute sensoren werken betrouwbaar in ruwe omgevingen, waar ze kunnen worden blootgesteld aan hoge temperaturen, stof, vocht, trillingen en elektromagnetische interferentie. De sensoren zijn ook ongevoelig voor strooivelden, hebben geen onderhoud nodig en zijn volgens de makers minder foutgevoelig dan magnetische sensoren. Conventionele optische of magnetische encoders zijn bovendien zwaarder en duurder volgens de makers.

Sprong voorwaarts

"Onze inductiepositiesensortechnologie betekent een grote sprong voorwaarts op het gebied van motorpositiesensoren", zegt Jan Leuckfeld, senior directeur in de divisie HPC Analog (Sensor) van Renesas. "Ze stellen ons in staat om gedifferentieerde motorpositiesensor-IC's te leveren voor industriële toepassingen die robuust, zeer nauwkeurig en kosteneffectief zijn."

"Positiesensoren voor fabrieksvloeren moeten bestand zijn tegen extreme omstandigheden zoals vochtigheid, hoge temperaturen en trillingen", voegt Ulrich Marl toe, key-accountmanager bij de Duitse encoderfabrikant Lenord+Bauer, die klant is van Renesas. "Door onze samenwerking met Renesas hebben we IPS-gebaseerde technologie geïntegreerd in ons encoderportfolio om betrouwbaarheid en veiligheid te garanderen, terwijl we de uitvaltijd in kritieke toepassingen verminderen."

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden