Laatste nieuws:

, 19 september 2023 18:26

In minder dan een seconde van 0 naar 100 km/u (video)

Met hun zelfgebouwde elektrische Formula Student raceauto ‘mythen’ heeft het team van de ETH Zürich en de Lucerne University of Applied Sciences and Arts het vorige wereldrecord accelereren verbroken: de ‘mythen’ acceleerde van 0 naar 100 km/u in maar 0,956 s en 12,3 meter. (Foto: ETH Zürich / Alessandro Della Bella | Video: ETH Zürich / JG Video)

'
1/1
De vreugde bij de Academic Motorsport Club Zürich (AMZ) is enorm. Bijna een jaar lang werkten de studenten van de ETH Zürich en de Lucerne University of Applied Sciences and Arts in elke vrije minuut aan hun elektrische ‘mythen'. Nu hebben ze de officiële bevestiging gekregen van Guinness World Records: ‘mythen' heeft het vorige wereldrecord acceleratie voor elektrische voertuigen verbroken. De bolide met Kate Maggetti zat achter het stuur accelereerde van 0 naar 100 km/u in 0,956 s op het Innovation Park in Dübendorf, direct voor hun werkplaats. Een afstand van slechts 12,3 m was genoeg. Het vorige wereldrecord van 1,461 s, in september 2022 gevestigd door een team van de Universiteit van Stuttgart, is flink scherper gesteld.

Lichter en sterker

"Parallel aan mijn studie aan het project werken was erg intensief. Desondanks was het erg leuk om samen met mijn collega's steeds weer nieuwe oplossingen te vinden en in de praktijk te brengen wat ik tijdens mijn studie theoretisch had geleerd. En natuurlijk is het een absoluut unieke ervaring om betrokken te zijn bij een wereldrecord", zegt Yann Bernard, verantwoordelijk voor de motoren.

Alle onderdelen van ‘mythen', van de printplaten tot het chassis en de batterij, zijn door de studenten zelf ontwikkeld en geoptimaliseerd voor hun functie. Dankzij het gebruik van lichtgewicht honingraten van koolstof en aluminium weegt de raceauto slechts 140 kg. Vier zelfontwikkelde wielnaafmotoren en een speciale aandrijflijn zijn goed voor een vermogen van 240 kW (326 pk).

‘Stofzuiger'

"Voor een acceleratierecord speelt echter niet alleen het vermogen een belangrijke rol, maar ook hoe je het vermogen effectief kunt overbrengen op de grond", legt Dario Messerli, verantwoordelijk voor de aerodynamica, uit. In conventionele Formule 1-auto's wordt dit opgelost via aerodynamica: een achter- of voorvleugel zorgt ervoor dat de auto tegen de grond wordt gedrukt. Dit effect treedt echter pas in werking als de auto een bepaalde snelheid heeft bereikt. Om vanaf het begin voor een sterke grip op de grond te zorgen, hebben de studenten van het AMZ-team daarom een soort stofzuiger ontwikkeld die de auto naar de grond zuigt.

Hard bevochten wereldrecord

Het AMZ-team heeft het wereldacceleratierecord voor elektrische auto's al twee keer eerder gevestigd - eenmaal in 2014 en opnieuw in 2016. In de jaren daarna werd hun record verbroken door een team van de Universiteit van Stuttgart. Nu is het wereldrecord terug in Zwitserland en de ETH-studenten zijn ervan overtuigd dat ze het niet snel zullen afstaan.

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden