Laatste nieuws:

, 20 juni 2023 20:02

Hydraulische remcilinders vereenvoudigen handling in cleanrooms

In zeer zuivere cleanrooms worden speciale samplers gebruikt om in de lucht zwevende micro-organismes te verzamelen. Dit om mens en materiaal zo goed mogelijk te beschermen. Voor een eenvoudige en grotendeels contactloze hantering daarvan gebruikt het Britse bedrijf Pinpoint Scientific, dat gespecialiseerd is in laboratoriumapparatuur, hydraulische remcilinders van ACE Stoßdämpfer GmbH.

Een sampler uit de ImpactAir-serie van Pinpoint Scientific voor microbiële luchtbemonstering'
Een sampler uit de ImpactAir-serie van Pinpoint Scientific voor microbiële luchtbemonstering
Rechts
1/3
Microbiologische milieubewaking is geregeld via ISO-richtlijn 18593. Een toonaangevend bedrijf in gespecialiseerde laboratoriumproducten is Pinpoint Scientific uit het Britse Bridgend. Het productassortiment omvat onder andere oplossingen voor luchtmonitoring, continue monitoring van levensvatbare deeltjes en monitoringoplossingen voor isolatoren. Om ervoor te zorgen dat laboratoriumpersoneel goede monsters kan nemen, zijn gebruikscomfort en effectieve bescherming tegen contaminatie van groot belang.

Microbiële luchtbemonstering

De ImpactAir-serie van Pinpoint Scientific voor microbiële luchtbemonstering is tot in het kleinste detail doordacht. De serie is ontworpen voor continue monitoring in onderzoeks- en industriële laboratoriumomgevingen waar het in-proces bemonsteren van levensvatbare deeltjes van cruciaal belang is. Het monster wordt genomen door lucht met hoge snelheid door een zeer smalle inkeping te zuigen, waarna deeltjes, inclusief microben in de lucht, botsen op en zich hechten aan een voedingsbodem in een petrischaal. De petrischaal wordt langzaam onder de inkeping gedraaid, zodat de lucht steeds op een nieuw deel van de voedingsbodem terechtkomt. Dit vermindert de kans dat twee microben op hetzelfde punt terechtkomen en tijdens de incubatie als één kolonie verschijnen.

Zoektocht

Om het werk van laboranten bij het nemen van monsters in met name cleanrooms van laboratoria voor levensmiddelen of medische technologie en in de farmaceutische industrie zo eenvoudig mogelijk te maken, namen de engineers van Pinpoint Scientific tijdens hun zoektocht naar hoogwaardige componenten voor de snelheidsregulering contact op met Applied Automation, een Britse distributeur van ACE Stoßdämpfer GmbH. Na het in kaart brengen van alle eisen en wensen, adviseerde de distributeur hydraulische remcilinders voor de bediening van de deksel. 

Hydraulische remcilinders 

Voor de klant was het van het grootste belang dat het openen van de deksel van de sampler zonder noemenswaardige krachtsinspanning mogelijk moest zijn. Had deze eis geen rol gespeeld, dan hadden de roestvrijstalen industriële gasveren van ACE, die door middel van een ventiel precies kunnen worden aangepast aan de gewenste openings- en sluitsnelheid, ook kunnen worden gebruikt. Maar omdat de hydraulische remcilinders van het type HB15-50, in tegenstelling tot de optisch zeer vergelijkbare industriële gasveren, alleen hoeven te worden aangetikt om de deksel te openen, viel de keuze op deze componenten. Een ander pluspunt bij deze toepassing is het soepele sluitproces met extra demping. 

Plantaardige olie 

Aangezien de ImpactAir samplers doorgaans worden gebruikt in kritische laboratoriumomgevingen en cleanrooms, was het gebruik van machineolie als dempingsmedium in de behuizing van de remcilinder volgens de specificaties van Pinpoint Scientific uit den boze. Vanwege deze eis en vanwege de gevoelige toepassingsgebieden koos ACE voor een speciale plantaardige olie met een zeer vergelijkbare viscositeit en levensduur. De engineers van Pinpoint Scientific leverden vervolgens nog rvs hulzen voor de buitenkant van de hydraulische remcilinders, waarvan de behuizing standaard uit gecoat staal bestaat. De roestvrijstalen hulzen dienen enerzijds om te voldoen aan de hoge hygiëne-eisen voor gebruik in cleanrooms en anderzijds past het roestvrijstalen materiaal van de hulzen perfect bij het algehele design van de ImpactAir-140.

Traploos instelbaar 

De gebruikte machineonderdelen van ACE zijn dankzij de traploze instelbaarheid van de duw- en trekkracht tussen 20 N en 800 N bij uitstek geschikt om de deksel te openen en in de gewenste openingshoek van 60 graden te houden. Hydraulische remcilinders, die qua uiterlijk op industriële gasveren lijken, hebben als doel heen- en weer bewegende massa´s te controleren. Bovendien kunnen ze de snelheid reguleren en zorgen ze voor gelijkloop in beide richtingen. Ze kunnen als een- of tweezijdig werkende remmen worden gemonteerd. Ze worden gekenmerkt door een hoge kwaliteit en lange standtijden, en de in- en uitschuifsnelheid kan altijd nauwkeurig worden ingesteld. Met het instelsegment aan de zuiger is het verstellen in de eindposities kinderspel. De remcilinders worden vooral gebruikt in de automotive sector en in de industrie, maar ook in de meubelindustrie, elektronica en in de recreatieve sector.

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (12)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden